SaS nominovla za riaditeľa NBÚ Paludu, kritika Harabina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Paluda
Peter Paluda Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Nominantom strany Sloboda a Solidarita na post riaditeľa NBÚ bude JUDr. Peter Paluda. „Sme presvedčení, že predkladáme koaličným partnerom kandidáta, ktorý je čestný človek s dobrou povesťou a zároveň uznávaný odborník,“ povedal predseda SaS Richard Sulík, podľa ktorého „je garanciou, že bezpečnostné previerky budú vždy vystavované v súlade so zákonom“. Agentúru SITA o tom informovala osobná tajomníčka Richarda Sulíka Tatiana Tóthová.

JUDr. Peter Paluda (1959) sa venuje bezpečnostným témam, otázkam kriminality, trestnému a európskemu právu. Absolvent Právnickej fakulty Univerzity Komenského pôsobil ako prokurátor (Okresná, neskôr Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici 1985-1987), sudca Najvyššieho súdu SR (od 1994) a národný člen Eurojustu (2004-2007).

Paluda je v súčasnosti sudcom Najvyššieho súdu SR, ktorý má pozastavený výkon funkcie. Čelí totiž disciplinárnemu konaniu, za to, že na predsedu NS SR Štefana Harabina podal trestné oznámenie. Paluda nesmie ani chodiť do budovy NS SR. V roku 2007 Harabin odvolal Paludu z postu slovenského zástupcu v Eurojuste. Paluda kandidoval aj za podpredsedu NS SR, ale pred voľbou svoju kandidatúru stiahol.

SOLYMOS: SaS informovala o Paludovi neštandardne

Strana SaS neinformovala štandardne o mene človeka, ktoré na najbližšom stretnutí predostrie svojim koaličným partnerom ako možného šéfa Národného bezpečnostného úradu SR (NBÚ). „Čudujem sa, že to nepovedali včera (v pondelok 3. mája, pozn. SITA) na Koaličnej rade,“ povedal predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos pre agentúru SITA. SaS informovala médiá o mene potenciálneho šéfa NBÚ prostredníctvom e-mailu.

Osobná tajomníčka predsedu parlamentu a SaS Richarda Sulíka Tatiana Tóthová to za problém nepovažuje. „Len sme povedali, aké meno na najbližšom stretnutí budeme prezentovať svojim koaličným partnerom,“ zareagovala.

NBÚ v súčasnosti vedie František Blanárik, ten však oznámil svoju rezignáciu. Stalo sa tak krátko po tom, čo sa koaliční partneri začali zaoberať jeho minulosťou, keďže podľa medializovaných informácií spravodajsky pôsobil v komunistickej vojenskej kontrarozviedke. Jána Stana, ktorého SaS predostrela ako kandidáta na šéfovanie v NBÚ ako prvého, koaliční partneri nechceli akceptovať, pretože pôsobil v Slovenskej informačnej službe v čase, keď jej šéfoval Ivan Lexa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František BlanárikIvan LexaLászló SólymosPeter PaludaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NBÚ Národný bezpečnostný úradSaS Sloboda a Solidarita