Schválenie eurovalu s právom veta je korektné riešenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Figel
Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ a predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. septembra (WEBNOVINY) – Schválenie eurovalu s tým, že o konkrétnom uvoľnení peňazí pre konkrétny štát by koalícia rozhodovala znova a každá strana by mala právo veta je podľa predsedu KDH Jána Figeľa korektné vyjadrenie podpory mechanizmu.

“ Znamená to neblokovanie, ale riešenie eurovalu ako takého, a na druhej strane je konkrétne rozhodovanie o použití tohto mechanizmu. Vyjadrenie tohto vnútroštátneho vzťahu vo forme zákona, alebo iným spôsobom zabezpečeného vplyvu koaličných partnerov na rozhodnutia vlády v mene SR, je vecou ďalších rokovaní. Je to korektný návrh, ktorý považujem za rozumný kompromis vzhľadom na vzniknutú situáciu,“ povedal dnes Figeľ pre agentúru SITA.

Podľa neho vnútroštátne usporiadanie rozhodovacích mechanizmov je suverénnou záležitosťou všetkých krajín.

„Ako celok je dôležité, aby sme spoločné mechanizmy dokázali definovať a spravovať. Euroval je definovaný. Nedá sa v ňom meniť rozdelenie podielov, ale to, ako a kto rozhoduje na národnej úrovni, je vecou jednotlivých krajín. Do toho nám nikto hovoriť nebude,“ zdôraznil Figeľ.

K aktuálnej téme sa vyjadril aj Ondrej Matej

Člen prezídia SDKÚ-DS a podpredseda parlamentného výboru pre financie Ondrej Matej dnes pre agentúru SITA povedal, že SDKÚ-DS ako riešenie situácie pri eurovale vidí v dohodu koalície, že schváli euroval ako systém, ale o konkrétnom uvoľnení peňazí pre konkrétny štát by koalícia rozhodovala znova, s tým, že každá strana by mala právo veta.

Matej
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

„Toto je riešenie, aby koalícia pokračovala ďalej a splnila svoj záväzok voči voličom, ktorý dali voličom všetky štyri strany. Po štrnástich mesiacoch sa nám začína dariť. Výsledky začínajú prinášať reformné zákony. Mrzelo by ma, keby sme vládnutie mali ukončiť kvôli nedohode a neschváleniu východiska, ktoré SDKÚ-DS ponúka ako riešenie situácie. Budeme trpezlivo do poslednej chvíle rokovať, aby sme euroval za týchto podmienok ratifikovali,“ uviedol dnes pre agentúru SITA Matej, ktorý je aj poradcom premiérky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Matej