Paška presunul hlasovanie o odvolaní Roberta Fica na štvrtok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Nespokojný občan s karikatúrou Roberta Fica pred vchodom do budovy Národnej rady SR počas pokračovania rokovania mimoriadnej 24. schôdze NR SR. Bratislava, 18. september 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Predseda NR SR Pavol Paška vo štvrtok pred druhou hodinou ráno prerušil 24. schôdzu k odvolávaniu premiéra Roberta Fica. Urobil tak po tom, čo v rozprave vystúpili všetci prihlásení poslanci.

O odvolaní premiéra z funkcie bude parlament hlasovať vo štvrtok o 13:45. Daniel Lipšic to považuje za porušenie rokovacieho poriadku, keďže poslanci Smeru-SD podľa neho v utorok v pléne schválili návrh, podľa ktorého sa bude hlasovať hneď po skončení rozpravy. Paška vo štvrtok po skončení rozpravy argumentoval, že na termíne hlasovania sa dohodli strany neskôr na poslaneckom grémiu.

Hŕstka opozičných poslancov sa však dožadovala hlasovania hneď po skončení rozpravy, pretože aby bola dohoda z grémia platná, museli by ju následne schváliť poslanci a to sa nestalo. „Viete, že ste porušili rokovací poriadok,“ povedal Lipšic Paškovi. Rovnaký názor mal aj Radoslav Procházka.

Predseda parlamentu napokon dovolil prítomným poslancom hlasovať, Národná rada však nebola uznášaniaschopná, pretože v sále ich bolo iba 17.

Obrazom: Mimoriadna schôdza parlamentu o odvolávaní Roberta Fica

Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Sprava: Predseda vlády SR Robert Fico a nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic počas rokovania mimoriadnej 24. schôdze NR SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Zľava: Minister vnútra SR Robert Kaliňák, predseda vlády SR Robert Fico a nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic (vpravo v popredí) počas rokovania mimoriadnej 24. schôdze NR SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic počas rokovania mimoriadnej 24. schôdze NR SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania mimoriadnej 24. schôdze NR SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Sprava: Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas rokovania mimoriadnej 24. schôdze NR SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Mimoriadna schôdza k Ficovmu odvolávaniu trvala viac ako 20 hodín, opoziční poslanci strávili v laviciach dve noci. Z balkónu a v kinosále rozpravu v stredu v noci sledovalo okolo 200 návštevníkov. Ľudia na balkóne v závere schôdze na Pašku a podpredsedníčku parlamentu Janu Laššákovú (Smer-SD) kričali – „odstúpiť, odstúpiť“.

Po „divokej“ prvej noci, počas ktorej v parlamente „úradoval“ aj alkohol, poslanci v stredu od 19:00 pokračovali v rokovaní. Schôdza pokračovala vo večerných hodinách na návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku, poslanci Smeru-SD to odsúhlasili v utorok pred polnocou.

Opozičným poslancom neprešli po 19:00 viaceré procedurálne návrhy. Poslancovi Štefanovi Kuffovi (OĽaNO) neprešiel návrh rokovať cez deň, Ľudovítovi Kaníkovi (SDKÚ-DS) zas neprešiel návrh, aby na rokovaní boli prítomní členovia vlády.

Neuspel ani Igor Matovič (OĽaNO) s procedurálnym návrhom podrobiť poslancov testom na alkohol. Daniel Lipšic (nezaradený) nepresvedčil väčšinu, aby bolo prerušené rokovanie 24. schôdze. S identickým návrhom nepochodil ani Alojz Hlina (nezaradený).

Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Premiér Robert Fico, podobne ako v utorok, prítomný nebol. Odmietnutím dialógu Fico a vláda podľa Figeľa nerešpektujú parlament. „Nikdy sa nekonalo odvolávanie premiéra bez účasti predsedu vlády a kabinetu. Ušli, opili sa, pobili sa. Každý robí to, čo vie,“ poznamenal Figeľ.

Neúčasť premiéra na schôdzi zvolanej k jeho odvolávaniu vidí predseda KDH ako krok proti parlamentnej kultúre a prejav arogancie a zbabelosti. Figeľ zároveň citoval aj z ústavy, podľa ktorej sa na požiadanie parlamentu člen vlády musí zúčastniť na schôdzi národnej rady, čo Fico ako právnik ignoruje.

V rozprave vystúpil aj exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorý kritizoval premiéra Fica za to, že neposilnil vplyv štátu voči ziskovej dcérskej spoločnosti SPP eustream Pod ňu sa podľa regulácie Bruselu začiatkom roka presunul plynovod v hodnote 2,4 mld. eur.

Dcérska firma eustream sa venuje tranzitu plynu a pôvodne si rúru od matky SPP prenajímala. „Štát preberá na seba budúci stratový biznis a nechá investorom ziskový,“ povedal Mikloš na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúša Fica odvolať za kauzu SPP. Sám Fico pritom prevod plynovodu z SPP na eustream kedysi kritizoval.

„Dnes preberáme dlh, čo nám zhorší rozpočet,“ skonštatoval Mikloš. Popiera aj premiérove tvrdenia, podľa ktorých sa 49-percentný podiel pred rokmi predal pod cenu. „Česká socialistická vláda Zemana v tom istom čase, ako sme my predávali 49 percent akcií v SPP, predávala v ich Transgase 97-percentný podiel. My sme 49 % akcií predali za 130 mld. slovenských korún, oni 97-percentný podiel v prepočte za zhruba 150 mld. Sk,“ povedal Mikloš.

Exminister hospodárstva Juraj Miškov uviedol, že premiér Robert Fico bojuje za lacný plyn aj pre bohatých. „Prečo má mať rovnakú cenu plynu babička z Oravy, ktorá si plynom kúri, a rovnakú cenu aj ministri Počiatek a Kažimír, ktorí si ním vyhrievajú svoje bazény? Toto sa vám zdá sociálne?,“ odkázal mu Miškov.

Namiesto kúpy 49-percentného podielu matky SPP by mal podľa Miškova Fico nastaviť podporné sociálne tarify pre tých, ktorí to naozaj potrebujú, teda napríklad dôchodcom, postihnutým, či ľuďom v hmotnej núdzi. Popri nižších cenách plynu pre chudobných by mal podľa neho premiér deregulovať ceny plynu pre bohatých na trhovú úroveň.

Exminister hospodárstva skonštatoval, že kúpa časti matky SPP vytvára straty v štátnom rozpočte už pri nákupe. Strata z predaja plynu pre domácnosti navyše ročne dosahuje zhruba 100 mil. eur. „Do roku 2028, kedy končí platnosť kontraktu s Gazpromom, to predstavuje kumulovanú stratu 1,5 miliardy eur pri dnešnom nastavení regulácie,“ vyhlásil. „Dodnes som nepočul či už z úst ministra hospodárstva, alebo premiéra Roberta Fica, ako chce túto stratu vykryť,“ uzavrel Juraj Miškov.

„Pán Paška je totálne neschopný predseda parlamentu a trúfam si to posúdiť. Pán Paška nemá pod kontrolou schôdzu. Premiér mu prikazuje, čo má robiť, čo má kedy spraviť, Hlina mu skáče po hlave, nie je si schopný prečítať rokovací poriadok a riadiť sa ním. Môžete sa hanbiť,“ odkázal v závere mimoriadnej schôdze Paškovi Richard Sulík (SaS).

Obrazom: Poslanci Smeru sa počas schôdze vraj potužili alkoholom

Prázdne fľaše poslancov Smeru
Sprava hore: Poslanec NR SR za Smer-SD Jozef Valocký a poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Igor Matovič počas nočného rokovania, na ktorom sa opozícia pokúsila odvolať Roberta Fica. Foto: SITA/archív OĽaNO

Prázdne fľaše poslancov Smeru
Zľava: Poslanci OĽaNO Jozef Viskupič, Branislav Škripek a Igor Matovič počas rozhovoru s novinármi po prezentácii fliaš alkoholu, ktoré podľa nich upratovačka vyniesla z poslaneckého klubu SMER-SD po nočnom rokovaní mimoriadnej 24. schôdze NR SR, na ktorej sa opozícia pokúsila odvolať premiéra Roberta Fica. Foto: SITA/archív OĽaNO
Prázdne fľaše poslancov Smeru
Prezentácia fliaš alkoholu poslancami OĽaNO pre média, ktoré podľa nich upratovačka vyniesla z poslaneckého klubu SMER-SD po nočnom rokovaní. Foto: SITA/archív OĽaNO
Prázdne fľaše poslancov Smeru
Prezentácia fliaš alkoholu poslancami OĽaNO pre média, ktoré podľa nich upratovačka vyniesla z poslaneckého klubu SMER-SD po nočnom rokovaní. Foto: SITA/archív OĽaNO
Prázdne fľaše poslancov Smeru
Prezentácia fliaš alkoholu poslancami OĽaNO pre média, ktoré podľa nich upratovačka vyniesla z poslaneckého klubu SMER-SD po nočnom rokovaní. Foto: SITA/archív OĽaNO

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu premiéra Roberta Fica

Robert Fico bojuje za lacný plyn pre bohatých, tvrdí Miškov

Ivan Mikloš kritizuje premiéra Fica za nečinnosť v eustreame

Ušli, opili sa, pobili sa, konštatoval v parlamente Figeľ

Igor Matovič vyrobil škandál, Paška alkohol skúmať nebude

V parlamente je to horšie ako za Mečiara, tvrdí politológ

Robert Fico incident v parlamente nekomentuje

V koši našli stovku fliaš alkoholu, vraj patrili Smerákom

Sulík nerozumie, prečo Fico bojuje práve za lacný plyn

Robert Fico nemá morálne právo byť premiérom, tvrdí Štefanec

Schôdzu o odvolávaní Fica prerušili, schválili návrh Smeru

Z poslancov Smeru bol cítiť alkohol, pobili sa o maketu Fica

Na stoličku Roberta Fica posadili v parlamente bábku

Fico sa ukázal ako arogantný zbabelec, tvrdí opozícia

Vláda lokajov podľa Lipšica slúži výhradne svojim pánom

Kričiaci ľudia prerušili schôdzu o Ficovi, ten odišiel

Schôdzu o odvolávaní Fica prerušia, schválili návrh Smeru

Roztržka v parlamente, agresívny muž hodil po žene monitor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicIgor MatovičIvan MiklošJuraj MiškovPavol PaškaRadoslav ProcházkaRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel