SaS nezahlasuje ani za euroval doplnený o kompromis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sulík
Predseda NR SR Richard Sulík prednáša na seminári Euroval a budúcnosť eurozóny. Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. septembra (WEBNOVINY) – SaS podľa predsedu poslaneckého klubu strany Jozefa Kollára z hľadiska aktuálneho poznania stavu vecí nezahlasuje za euroval, ani ak bude doplnený o Miklošov alebo Matejov kompromis.

Ako uviedol Kollár dnes pre agentúru SITA, tí politici, ktorí o sebe vyhlasujú, že majú dvadsaťročné skúsenosti z politiky, by mali mať jasno v tom, že takýto spôsob komunikácie vrátane brutálneho vydierania v podobe spájania hlasovaní o eurovale s hlasovaním o dôvere vlády zahatá cestu k akejkoľvek dohode. „Tak závažná téma by nemala byť pretekmi o to, kto, komu a čo ponúkol, aký kompromis a kto čo odmietol,“ vyhlásil Kollár.

SDKÚ-DS navrhuje kompromis pri eurovale

SDKÚ-DS ponúkne podľa člena prezídia SDKÚ-DS a podpredsedu parlamentného výboru pre financie Ondreja Mateja riešenie situácie pri eurovale. Má ním byť dohoda koalície, že schváli euroval ako systém, ale o konkrétnom uvoľnení peňazí pre konkrétny štát by koalícia rozhodovala znova s tým, že každá strana by mala právo veta.

„Toto je riešenie, aby koalícia pokračovala ďalej a splnila svoj záväzok voči voličom, ktorý dali voličom všetky štyri strany. Po štrnástich mesiacoch sa nám začína dariť. Výsledky začínajú prinášať reformné zákony. Mrzelo by ma, keby sme vládnutie mali ukončiť kvôli nedohode a neschváleniu východiska, ktoré SDKÚ-DS ponúka ako riešenie situácie. Budeme trpezlivo do poslednej chvíle rokovať, aby sme euroval za týchto podmienok ratifikovali,“ uviedol dnes pre agentúru SITA Matej, ktorý je aj poradcom premiérky.

Schválenie eurovalu ako mechanizmu sa podľa Mateja podobá poskytovaniu hypotekárnych úverov

„Predstavenstvo banky schváli postup pri schvaľovaní hypoték a potom manažment rokuje o konkrétnych podmienkach pôžičky. O tom je náš návrh, aby o pôžičke nerozhodol minister financií, ale koaličné strany s právom veta,“ uviedol Matej s tým, že ak by sa Grécko uchádzalo teraz o peniaze z eurovalu, Slovensko by povedalo nie. Naopak, Írsku sme peniaze požičali a im pôžička pomohla, dostáva sa z problémov.

Matej vyzýva koalíciu a najmä SaS, aby sa vrátili k tejto ponuke SDKÚ-DS.„Jej schválením sa vyhneme tomu, že Slovensko bude člena ovca a nevystavíme sa medzinárodnej izolácii,“ uviedol. K ponuke SDKÚ-DS by sa mohla pridať aj strana Smer-SD, v takom prípade by však nešlo o dohodu, že by o pôžičkách pre zadlžené krajiny rozhodovali koaličné strany, ale parlament.

Euroval nie je o Grécku

Podľa Mateja euroval nerieši len dlhovú krízu v rámci eurozóny, ale v prvom rade jeho schválenie je prejav voči iným ekonomikám, ako sú USA, Čína, India, Japonsko, že euro je silná mena, ktorou neotrasú žiadni špekulanti. „Ukážeme, že eurozóna si vie poradiť, ak sa niekto dostane do problémov,“ dodal. Zároveň zdôraznil, že euroval nie je o Grécku, ako to hovorí SaS. „O Grécku bola pôžička, ktorú sme nedali a nedáme,“ vyhlásil.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Matej