SDKÚ podľa Beblavého unikla smrti, ale je na vozíku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Beblavý
Poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – SDKÚ-DS unikla klinickej smrti, ale je na invalidnom vozíku, myslí si poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

„Viem si predstaviť, že iné strany a politici by možno zaplatili zlatom za parlamentnú istotu ôsmich percent, ale pre SDKÚ tento typ vízie nemá zmysel,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Beblavý.

SDKÚ-DS podľa neho nemôže mať ambíciu byť osempercentnou stranou, ale ambíciou SDKÚ-DS musí byť meniť krajinu.

Strana nie je v pásme smrti

Beblavý pozitívne vníma skutočnosť, že SDKÚ-DS rok a pol po voľbách už nie je „v pásme smrti“, a keby boli zajtra voľby, nemusí sa báť o svoju parlamentnú prítomnosť.

„To je dobré. Na druhú stranu, to zlé alebo nie optimistické – ani nikam nejde. Zastavila sa v číslach medzi sedem až deväť percent, ale viac ako o čísla ide o toho ducha, nerastie to nielen preferenčne ale ani politicky. SDKÚ-DS je stabilizovaná ako jedna z mnohých opozičných parlamentných síl, je asi najaktívnejšia, ľudia si to aj všímajú, ale neprejavuje sa to v zásadnom obnovení voličskej dôvery k strane. Je z môjho pohľadu na ´invalidnom´ vozíku,“ vysvetlil Beblavý.

Frešo prevzal stranu v klinickej smrti

Poslanec SDKÚ-DS zatiaľ nevie, či sa lídrovi Pavlovi Frešovi podarí dať strane správny impulz a zdvihnúť ju z „invalidného vozíka“.

„Prevzal stranu v stave klinickej smrti. Dokázal udržať SDKÚ pokope, čo nie je až taká samozrejmosť, keď sa pozrieme na KDH alebo SaS. Prvú fázu konsolidácie zvládol a či pri tom robil alebo nerobil chyby, nie je až také podstatné. Teraz ho čaká druhá etapa. Zatiaľ za posledný polrok sme sa neodpichli, to znamená, zatiaľ sa to nepodarilo. Ale do volieb zostáva dva a trištvrte roka,“ konštatoval Beblavý. Politikovi podľa neho niekedy musí priať aj šťastie, nie vždy je všetko v jeho rukách.

Za kľúčovú považuje otázku, čo má SDKÚ-DS robiť, aby mala plnú lavičku silných ľudí, ktorých by uznávali aj voliči. „Aby občania vnímali, že tá lavička ťahá krajinu tým smerom, ktorý chcú. Tam zatiaľ nie sme,“ dodal Beblavý. SDKÚ-DS podľa neho nikdy nefungovala na kulte osobnosti, voliči ju vždy volili ako súbor osobností, silný tím s jasnou myšlienkou. „SDKÚ-DS stále je v očiach ľudí kompetentnou stranou, ale neprejavuje sa to z hľadiska preferencií, čo znamená, že strana si musí položiť otázky, prečo to tak je,“ uzavrel poslanec.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana