SDĽ sa obráti na políciu pre manipuláciu volieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Pilinský, Marek Blaha
Peter Pilinský, Marek Blaha Foto: SITA/Peter Žákovič

BRATISLAVA 22. júla (SITA) – SDĽ sa obráti na políciu, aby preverila údajné nezhody pri hlasovaní počas júnových parlamentných volieb. Ľavičiari majú podozrenie z manipulácie hlasov voličov, 15 ich zástupcov z volebných komisií je pripravených svedčiť na súde.

SDĽ pri júnových voľbách paralelne sčítavala hlasy voličov, od svojich 1 627 členov volebných komisií dostali SMS-kou výsledky sčítania z jednotlivých okrskov. Výsledky, ktoré podpísali členovia okrskových komisií za SDĽ, sa však vo viacerých prípadoch nezhodovali s údajmi štatistického úradu, vysvetlil zástupca SDĽ v Ústrednej volebnej komisii pre voľby do NR SR Ivan Weiss. Odchýlky zistili v jednom percente okrskových komisií. Ľavičiari porovnávali údaje svojej strany, iných politických strán nie. Weiss zdôraznil, že nechcú spochybniť výsledky volieb, trestné oznámenie na marenie volieb podávajú predovšetkým preto, aby sa do budúcnosti minimalizovala možnosť pochybení. Polícia by podľa neho mala preskúmať aj to, či sa nezrovnalosti medzi podpísanými zápisnicami komisií a zverejnenými výsledkami štatistického úradu nevyskytujú aj pri iných politických stranách. Zároveň zdôrazňuje, že predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová po voľbách priznala, že v niektorých volebných obvodoch sa opravovalo pre nezrovnalosti 80 percent zápisníc.

SDĽ podľa predsedu Mareka Blahu podporuje zjednotenie volebných kódexov a zavedenie elektronického hlasovania, okrem internetu aj prostredníctvom SMS, pri ktorom sú vďaka technike chyby takmer vylúčené.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Weiss
Firmy a inštitúcie SDĽ Strana demokratickej ľavice