Šéf deaflympionikov Jaromír Ruda je vo väzbe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jaromíra R. budú stíhať vo väzbe
Prezidenta Slovenského deaflympijského výboru Jaromíra R. zobral dnes do väzby sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Jaromír R. bude stíhaný vo väzbe pre obavu, aby neušiel a nepokračoval v trestnej činnosti. Podľa hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej si obvinený ponechal zákonnú lehotu na rozhodnutie, či podá proti rozhodnutiu o väzbe sťažnosť. Jaromír R. čelí obvineniu z 11-miliónového podvodu, ktoré proti nemu v pondelok vzniesol vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii. Foto: SITA/Jozef Habočík

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA 22. februára (WEBNOVINY) – Prezidenta Slovenského deaflympijského výboru Jaromíra Rudu zobral dnes do väzby sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Banská Bystrica. Jaromír Ruda bude väzobne stíhaný pre obavu, aby neušiel a nepokračoval v trestnej činnosti. Podľa hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej si obvinený ponechal zákonnú lehotu na rozhodnutie, či podá proti rozhodnutiu o väzbe sťažnosť.

Jaromír Ruda čelí obvineniu z 11-miliónového podvodu, ktoré proti nemu v pondelok vzniesol vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii. Polícia uviedla, že Jaromír Ruda si na zabezpečenie 17. zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách podvodne požičal 10 miliónov eur najmenej od štyroch spoločností. Peniaze nevrátil, ani riadne nezdokladoval ich použitie. Polícia zadržala Jaromíra R. v sobotu večer na hraničnom priechode Rusovce ako osobu podozrivú z trestnej činnosti. Odvtedy bol Jaromír R. v cele policajného zaistenia v Nitre.

Šéf deaflympionikov taktiež vylákal najmenej milión eur od zástupcov medzinárodných výborov deaflympijských hier a nepoužil ich na sľúbený účel. Použitie podvodne získaných peňazí je predmetom ďalšieho policajného vyšetrovania. Obvinenému Jaromírovi Rudovi hrozí trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Od marca minulého roka 43-ročný Jaromír Ruda z Košíc v pozícii prezidenta Slovenského deaflympijského výboru uviedol do omylu konateľov najmenej štyroch súkromných spoločností. Uzatvoril s nimi zmluvy o spolupráci pri organizácii 17. zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách, konkrétne pri rekonštrukcii zimných štadiónov v Poprade a Kežmarku. Na základe týchto zmlúv mestá poskytli svoje štadióny na rekonštrukciu, mali sa tiež stať dejiskom avizovaných deaflympijských hier.

Súkromné firmy požičali Jaromírovi Rudovi najmenej 10 miliónov eur. Deklaroval, že peniaze investované do rekonštrukčných prác budú riadne uhradené. Ako garanciu predložil polmiliónovú bankovú záruku z Bank of Columbia. Tá však bola fiktívna, bez reálneho krytia zo strany banky. Požičané peniaze nepoužil na uhradenie faktúr za práce na štadiónoch.

Počas roka 2010 podvodne získal peniaze aj od členských zväzov Medzinárodného deaflympijského výboru. Zástupcom zväzov tvrdil, že keď pošlú na účet Slovenského deaflympijského výboru peniaze za ubytovanie, stravu a ďalšie náklady, budú tieto poplatky pre nich oveľa nižšie, ako keby ich poslali na účet ubytovacích zariadení. Na účet poslali najmenej milión eur, on ich však nepoužil na účely, ktoré deklaroval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír Ruda