Školáci budú cvičiť aj zumbu či pilates

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eugen jurzyca
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Eugen Jurzyca na TB, na ktorej odprezentoval koncepciu pohybových aktivít detí. Bratislava, 25. júl 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. júla (WEBNOVINY) – Od školského roku 2012/2013 by mali deti vo všetkých školách cvičiť počas vyučovania o hodinu týždenne viac než v súčasnosti.

Minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) chce, aby žiaci cvičili v škole tri hodiny týždenne. Celkový počet hodín sa však nezvýši, takže bude na rozhodnutí školy, ktorých ľubovoľných predmetov sa vzdá na úkor telesnej aktivity.

Chceme rozpohybovať deti, pretože rastie množstvo civilizačných chorôb u detí a odborníci sa zhodujú na tom, že dobrou prevenciou je pohyb, športovanie,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Jurzyca.

Až 25 percent školopovinných detí podľa štatistík cvičí len na hodinách telesnej výchovy. Učitelia každoročne bojujú so stúpajúcim počtom necvičiacich, deti často nosia ospravedlnenky od rodičov. Jurzyca verí, že situáciu zmení, ak do vyučovania „prepašuje“ viac atraktívnych a zážitkových aktivít ako zumba, flowing dance či pilates.

Jednotka i za posledné miesto

V súčasnosti je na škole, či a akou formou telesnú výchovu hodnotí. Ministerstvo chce, aby od septembra 2012 hodnotili učitelia tento predmet povinne, aby tak motivovali žiakov. Rozhodujúce však nebudú výkony cvičiacich, ale ich snaha podávať výkony. Teoreticky by mohol dostať jednotku z telesnej aj žiak, ktorý skončí v behu na sto metrov posledný.

Kladné hodnotenie dostane dieťa aj za to, že sa snaží, hoci nepodáva špičkové výkony,“ vysvetlil Jurzyca. Pestrejšie aktivity chce pripraviť i pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Kľúčovú úlohu by mali v celom projekte zohrať učitelia. Rezort ich plánuje už v tomto školskom roku dovzdelať v rámci kontinuálneho vzdelávania za peniaze zo štrukturálnych fondov. Projekt, ktorý ešte nie je schválený, si podľa Jurzycu vyžiada niekoľko miliónov eur. „Chceme prísť aj s digitálnymi učebnými materiálmi, s elektronickými učebnicami telocviku tak, aby učitelia mali k dispozícii podklady,“ dodal Jurzyca.

Minister verí, že sa mu podarí motivovať deti k pohybu i mimo vyučovacích hodín. Do projektu uvažuje zapojiť národné športové zväzy a športové kluby, ktoré by viedli školákov k športu vo voľnom čase. Tie by získali podporu zo štátneho rozpočtu prostredníctvom výzvy. Druhou možnosťou je zavedenie športových poukazov na rozvoj pohybových aktivít detí a mládeže, ktoré by si školáci mohli uplatniť aj v športových zväzoch a kluboch.

Máme vymyslené, ako by sme kontrolovali, aby sa poukazy nezneužívali, aby to neskončilo tak, že deti za ten poukaz budú chodiť hádzať šípky do krčmy a aby išli tam, kam chceme,“ uviedol Jurzyca. Rezortné analýzy podľa neho vylúčili, aby ministerstvo malo pri realizácii projektov kapacitný problém s učiteľmi alebo priestormi. Diskriminované by podľa neho nemali byť ani menšie či dedinské školy. Či ministerstvo osloví aj centrá voľného času, zatiaľ nie je jasné. „Tieto dva pilotné projekty ešte nie sú tak dotiahnuté, aby som mohol povedať, či tam budú aj centrá voľného času alebo nie,“ povedal Jurzyca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen Jurzyca