Sloboda zvierat chce zakázať cirkusy so zvieratami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cirkus
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Slovensko stále nemá samostatný zákon na ochranu zvierat.

Platný zákon o veterinárnej starostlivosti a niekoľko vyhlášok negarantuje zvieratám napĺňanie ani základných životných potrieb a dôstojnú smrť, myslia si to predstavitelia občianskeho združenia Sloboda zvierat, ktorí na dnešnej tlačovej besede predstavili vlastnú kampaň s názvom

„Sme za zákon na ochranu zvierat“. Sloboda zvierat privítala iniciatívu viacerých poslancov Národnej rady SR, ktorí takýto zákon pripravujú. „Už dnes je zákon na stole ministerstva pôdohospodárstva, majú možnosť sa k nemu vyjadrovať aj zástupcova verejnosti,“ povedal na tlačovej besede poslanec Martin Poliačik (SaS) s tým, že už tento rok by sa mohol zákon dostať do prvého čítania.

Slovensko dobieha svet

Podľa Poliačika je Slovensko v ochrane zvierat desiatky rokov pozadu za inými európskymi štátmi. Poslanec však vyzdvihol skutočnosť, že v pracovnej skupine, ktorá zákon pripravuje, sú zástupcovia koalície aj opozície. „Je to téma, ktorá nepolarizuje spoločnosť,“ hovorí Poliačik.

Romana Březinová, pracovníčka linky proti krutosti, ktorú zriadila Sloboda zvierat, je presvedčená, že jedine samostatným zákon sa dajú vytvárať kvalitné podmienky na ochranu zvierat. „Zákon na ochranu zvierat na Slovensku by mal definovať zviera ako cítiacu bytosť,“ myslí si Březinová. Na tlačovej besede prečítala niekoľko návrhov, ktoré by zákon podľa občianskeho združenia mal obsahovať.

„Je to úplný zákaz držania psov na reťaziach, povinnosť identifikácie každého psa mikročipom, úplný zákaz vývozu živých jahniat, preprava zvierat určených na porážku len do ôsmich hodín, úplný zákaz klietkového chovu sliepok,“ spresnila Březinová. Štát by však podľa nej mal zákonom zakázať aj chov veľkých exotických zvierat súkromnými chovateľmi ako mačkovité šelmy, žraloky či medvede.

Cirkusy pod lupou

Sloboda zvierat si chce posvietiť aj na cirkusy. Tie, v ktorých účinkujú živé zvieratá, by mali byť na celom území Slovenskej republiky rovnako zakázané. Ochrancovia zvierat tiež požadujú vytvorenie registra všetkých zvierat, obsahovať by mal údaje o zriaďovateľovi, prevádzkovateľovi, jeho meno a presnú adresu. Zvažuje sa aj vytvorenie cintorína pre zvieratá, ubezpečil Poliačik.
Martin poliacik
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová hovorí, že nie sú idealisti a ani naivní.

„Nemyslíme si, že zákon bude hneď na prvýkrát úžasný a bude tam všetko, čo chceme,“ tvrdí.

Podľa jej slov však zákon bude dôležitý, pretože vytvorí priestor na ďalšie novelizácie a bude sa na ňom dať v budúcnosti stavať. Sloboda zvierat si na podporu myšlienky zavolala na pomoc viaceré známe tváre. Svoje „áno“ zákonu na ochranu zvierat vyslovili napríklad Elena Vacvalová, Marián Greksa, Miro Šmajda či Katarína Hasprová.

„Sformulovali sme tiež otvorený list, ktorý je výzvou pre politikov, poslancov, kde v bodoch menujeme naše požiadavky,“ dodala Dugovičová. List je na webových stránkach organizácie, odkiaľ ho môžu ľudia posielať priamo na mailové adresy poslancov, premiérky, ministra pôdohospodárstva či predsedovi parlamentu. Takýchto listov už podľa Dugovičovej bolo zo stránky odoslaných viac ako 30-tisíc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Katarína HasprováMarián GreksaMartin PoliačikMiro Šmajda
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat