SLOTA: Obnova trestu smrti je v podstate nemožná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Slota
Ján Slota Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Opätovné zavedenie trestu smrti do slovenského právneho systému je v súčasnosti v podstate nemožné, konštatoval dnes na medzinárodnej konferencii o treste smrti predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota. „Vzhľadom na medzinárodné zmluvy v Európe to neumožňuje, ani ak by sa zmenila slovenská ústava,“ konštatoval líder národniarov. Upozornil, že podľa prieskumov má trest smrti podporu u 64 percent obyvateľov SR, preto o tejto otázke treba diskutovať. „Musíme odtabuizovať túto tému, ak je jej naklonená verejná mienka, treba o nej diskutovať,“ myslí si Slota. On sám patrí k zástancom znovuzavedenia trestu smrti, predovšetkým u vrahov. „Spoločnosť sa zaoberá právami vrahov. Opomínajú sa práva obetí,“ vyslovil sa Slota s tým, že ak niekto niekomu vezme život, mal by byť vylúčený zo spoločnosti.

Podpredseda SNS a šéf brannobezpečnostného výboru parlamentu Rudolf Pučík naznačil, že národniari v budúcnosti otvoria tému trestu smrti na pôde Európskeho parlamentu.

Predseda KDH a bývalý eurokomisár Ján Figeľ myšlienku znovuzavedenia trestu smrti odmieta. „Európska únia a celý európsky kontinent je iniciátorom globálneho zákazu trestu smrti. Otvárať túto tému znamená nechápať ako základ európskej myšlienky dôstojnosť každej ľudskej osoby,“ konštatoval Figeľ. Podľa neho existujú opatrenia, ktoré chránia spoločnosť pred páchateľmi násilných trestných činov aj bez použitia trestu smrti. „K tomu sme dospeli, je to výsledok drám a tragédií 20. storočia v Európe,“ myslí si líder KDH. Na Slovensku podľa neho potrebujeme dôstojnú spravodlivosť, ktorá z právneho štátu nerobí teóriu ale reálnu prax. „Vymožiteľnoť práva, dôveryhodnosť justície, tým by sa mali zaoberať na konferenciách,“ podotkol. Podľa neho sa nastolením podobných tém zvyčajne strany snažia zakryť nekompetentnosť alebo korupciu, keďže ľudia reagujú viac emotívne než racionálne, tieto otázky sa ľahko zneužívajú.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľJán Slota