Slováci obľubujú vulgárne relácie, tvrdia súkromné televízie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tv
Foto: blueskysat.tv

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Výraznejšiu podporu z radov kultúrnej obce očakával minister kultúry Marek Maďarič jeho otvorenému listu k téme vulgarizácie vysielania súkromných televízií.

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár, na druhej strane ministra neprekvapili reakcie predstaviteľov súkromných televízií, ktorí namiesto aspoň náznaku sebareflexie vychválili svoje programy do neba.

„Tiež sa prípadne blysli komentárom, že treba zakázať internet alebo sa uchýlili k populistickému argumentu, že robia programy na základe dopytu divákov,“ doplnil hovorca. Podobné reakcie podľa neho určite neprispejú k riešeniu situácie.

V súvislosti s obavami súkromných televízií z údajnej „unikátnej“ regulácie televízneho vysielania, ktorou by mal byť zákaz vysielania programov nevhodných pre vekovú skupinu do 15 rokov pred 20:00, stačí podľa Bednára uviesť, že v jednej z najkultúrnejších krajín Európy, vo Francúzsku, sa môžu do 22:00 vysielať len programy vhodné pre vekovú skupinu do 12 rokov.

Návrat do stredoveku

Madaric
Foto: SITA/Martin Havran

„A ak sa komerčné televízie obhajujú tým, že vysielajú programy, aké chcú diváci vidieť a po akých je údajný dopyt, sú už len krôčik od návratu do stredoveku,“ uviedol Bednár a dodal, že v tej dobe bol nepochybne dopyt aj po verejných popravách.

Možno aj takýto typ programov by totiž v budúcnosti dokázali komerční vysielatelia obhajovať. Ministerstvo kultúry však podľa jeho slov návrat do stredoveku na tento spôsob odmieta.

V stredu 12. septembra prišlo na adresu ministerstva kultúry najmä formou e-mailov množstvo podporných, pozitívnych reakcií verejnosti na otvorený list ministra kultúry Mareka Maďariča k téme vulgarizácie vysielania súkromných televízií.

„Väčšinou reagovali bežní občania a minister im vyjadruje veľkú vďaku za ochotu prejaviť svoj názor,“ konštatoval Bednár.

Výzva na otvorenú diskusiu

Minister kultúry Marek Maďarič vyzval odbornú verejnosť k otvorenej diskusii na tému vulgárnosti a dehonestácie ľudskej dôstojnosti v elektronických médiách, pričom svoje stanovisko formuloval aj v otvorenom liste. Oznámil to na tlačovej konferencii v Bratislave v utorok 11. septembra.

Tomuto rozhodnutiu predchádzalo najmä spustenie tretej série reality šou z prostredia farmárskeho života, ktorú v sobotu 8. septembra odvysielala súkromná televízia TV JOJ. Takéto formáty podľa Maďariča prispievajú k „barbarizácii národa“.

Maďarič teoreticky nevylúčil ani sprísnenie legislatívnych opatrení, ale keďže „nevedie vojnu proti duálnemu systému“, dúfa, že verejná diskusia zabezpečí jeho snahe úspech.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek Maďarič