Slovenská televízia nakúpila alkohol za tisíce eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Televízia
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 2. februára (WEBNOVINY) – Zamestnanci dcérskej spoločnosti STV si užívali v roku 2009 alkohol za päťtisíc eur bez toho, aby bol uvedený jasný dôvod zakúpenia tovaru.

Oficiálne išlo o nákup na „reprezentačné účely“ avšak bez bližšieho zdôvodnenia. Takýto prístup k hospodáreniu prezentovala dcérska spoločnosť Slovenskej televízie 1.2. média, ktorá mala na starosti predaj reklamného času v televízií počas vedenia Štefana Nižňaského. Vyplýva to zo správy Najvyššieho kontrolného úradu SR o hospodárení STV.

Z väčšiny kontrolovaných účtovných dokladov nebolo možné určiť, či išlo o pracovné alebo iné stretnutia, ich dôvod, ich súvis s predmetom činnosti spoločnosti, počet zúčastnených osôb, resp. boli účtovné doklady nečitateľné,“ konštatuje správa NKÚ o nakladaní finančných prostriedkov dcérskej spoločnosti STV „na reprezentáciu“. „Odmeňovanie konateľov spoločnosti 1.2. média v kontrolovanom období nebolo podmienené dosiahnutým hospodárskym výsledkom za príslušný rok,“ uvádza sa v správe NKÚ.

Neprehľadné bolo aj zadávanie zákazok pre právnické firmy spoločnosťou. Kontrola zmluvy medzi 1.2. média a advokátskou kanceláriou ukázala, že na výber poskytovateľa právnych služieb nebola využitá verejná súťaž, ale priame zadanie. „Dohodnutá odmena bola stanovená paušálne bez dokladania popisu vykonaných prác a k faktúram nebol doložený doklad o vykonaných právnych a poradenských službách,“ informuje NKÚ.

Ďalšia dcérska spoločnosť počas vedenia Štefana Nižňanského STV Broadcasting vykazovala od roku 2008 stále väčšiu stratu. Kontrolou bolo zistené, že spoločnosť STV Broadcasting nakúpila v roku 2008 monitorovací a bezpečnostný systém za 8 298,48 eur bez verejnej súťaže. Správa NKÚ poukazuje aj na ďalšie kontroverzné rozhodnutia dcérskej spoločnosti STV pod vedením Štefana Nižňanského. STV Broadcasting nemala napríklad vypracovaný inventárny zápis za roky 2008 a 2009, alebo predala auto s vozíkom za nižšiu cenu, než ho kúpila a nižšiu ako bol súdnoznalecký posudok.

STRATA STV:

rok 2008 – 9 522 837 eur,

rok 2009 – 5 625 876 eur

1. polrok 2010 – 6 606 332 eur

Plánovaná strata za rok 2010 vo výške 3 660 045 eur bola k 30. 06.2010 prekročená o 2 946 287 eur.

V roku 2009 dosiahli stratu aj dcérske spoločnosti 1.2. média (499 062 eur) a STV Broadcasting (119 639 eur).

Ďalším zaujímavým zistením bolo, že konatelia spoločnosti 1.2. média boli zároveň aj riaditeľmi obchodu v STV, pričom ich práca bola rovnaká ako pre spoločnosť 1.2.média. Pochybné zaobchádzanie s financiami nebolo počas šéfovania Štefana Nižňaského v Slovenskej televízií jedinou škvrnou na povesti tohto štátneho média. NKÚ zistila aj porušenie Zákonníka práce. Či už pri pracovných dohodách alebo brigádnikoch, keď sa prekračoval zákonom stanovený počet odpracovaných hodín. Vďaka tomu získala STV za kontrolované obdobie pokuty vo výške 307-tisíc eur, ktoré zaplatia daňoví poplatníci.

Výhody, alebo šafárenie?

Dočasné vedenie sa podľa Zemkovej každý deň stretáva v STV s prejavmi neúspornosti. Sú to napríklad množstvo náhrad, tiež mobilné telefóny bez limitu, autá na súkromné účely, ako dve Volvá pre generálneho riaditeľa – jedno s vodičom na pracovné účely a jedno na súkromné účely. Dočasný riaditeľ STV Ľubomír Machaj autá zapožičané do roku 2013 za reklamný čas nepoužíva. „Určite nechceme plniť reklamným časom to, čo by sme mohli získať na splátky. Je to nevýhodné,“ povedal pre médiá Machaj, podľa ktorého sa budú zaoberať aj možnosťou zmeny zmluvy na autá.

Po vzájomnej dohode, teda bez odstupného, už skončili na manažérskych pozíciách v STV Ján Dianiška – riaditeľ strategického rozvoja a Lukáš Machala – riaditeľ koordinácie činností úseku generálneho riaditeľa STV. Rokuje sa tiež o ukončení pracovného pomeru s programovým riaditeľom Romanom Liptákom. Bývalému generálnemu riaditeľovi Štefanovi Nižňanskému sa funkčné obdobie skončilo zákonom o RTVS 1. januára a z toho dôvodu ani nemal nárok na odstupné. Agendy Machalu aj Dianišku prevzali iné odbory.

Hrozba exekúcie

Novej verejnoprávnej inštitúcii Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) akútne hrozia exekúcie. Dôvodom je najmä prehraný spor Slovenskej televízie (STV) so spoločnosťou Omega plus. RTVS, ktorá vznikla 1. januára zlúčením STV a SRo, sa totiž stala právnym nástupcom oboch médií a prebrala na seba všetky ich platné práva a povinnosti.
Miloslava Zemková
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Akútne nám hrozí exekúcia zo sporu s Omega plus vo výške 5,918 milióna eur. Exekútor dostal v decembri poverenie konať a aj keď televízia urobila mimoriadne dovolanie, ten právny titul je naozaj otázny. Suma každým dňom rastie,“ informovala dočasná riaditeľka RTVS Miloslava Zemková.

Ak by podľa Zemkovej došlo k hroziacej exekúcii z niekoľkokrát prehratého sporu s Omega plus, neznamenalo by to, že by RTVS prišla o úhrady za vysielanie (tzv koncesie) alebo o príspevok štátneho rozpočtu, ktorý má koncesie nahradiť už v budúcom roku.

Ale neviem si predstaviť televíziu, ktorej by niekto zobral komplet celý hnuteľný majetok, napríklad kamery a prenosové vozy a ostatné veci. To znamená, že by došlo k absolútnemu znefunkčneniu a tomuto sa samozrejme budeme snažiť vyhnúť,“ povedala pre médiá Zemková. Situácia bude jasnejšia, keď bude jasné, ako sa postaví k mimoriadnemu dovolaniu televízie prokuratúra. Ak by sa nedalo so spoločnosťou Omega plus dohodnúť, situáciu by mohol vyriešiť iba štát. RTVS „nie je schopná tento dlh sama vykryť,“ upozornila.

Webnoviny.sk/SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloslava ZemkováŠtefan Nižňanský
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska