Slovenské školy to dotiahli v medzinárodnej súťaži ďaleko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ziaci, skola
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Školy zo Slovenska to dotiahli v aktuálnom ročníku medzinárodnej súťaže aces – Akadémia stredoeurópskych škôl ďaleko.

Do súťaže poslalo svoje projekty 35 slovenských škôl, pričom deväť z nich bude participovať na medzinárodných partnerstvách, ktoré vybrala medzinárodná komisia. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Podracká zo spoločnosti getCLIENTS.

Tohtoročná téma má názov Ja a tí druhí: objavujem a spoznávam inakosť tých druhých a moju vlastnú.

Téma podľa jej slov otvorila študentom priestor na vyjadrenie toho, ako vnímajú kultúrne a spoločenské rozdiely, ktoré ich obklopujú.

Školské projekty, ktoré študenti pripravili, im umožňujú stretávať sa s ľuďmi z rôzneho prostredia, vzájomne sa spoznávať a spoločne sa jeden od druhého učiť.

Počas niekoľkých rokov aces takmer zdvojnásobil počet partnerských krajín, ktoré sú do projektu zapojené, a stal sa tak najväčšou medzinárodnou sieťou s týmto zameraním.

Výnimočné výsledky

Skola, ziak
Foto: SITA/Diana Černáková Foto: Pixabay.com

V posledných rokoch sa naše školy postarali o výnimočné výsledky a Slovensko posunuli medzi najúspešnejšie krajiny programu.

„Sme veľmi radi, že záujem škôl zo Slovenska o jedinečný vzdelávací program aces výrazne za posledné roky vzrástol,“ priblížila riaditeľka občianskeho združenia Včelí dom Danica Lacová s tým, že sa zvýšil nielen počet zapojených škôl, ale aj kvalita predkladaných partnerských projektov, v ktorých majú žiaci základných a stredných škôl možnosť prejaviť svoju kreativitu a inovatívnosť. „Aktivity so zahraničnými kamarátmi, počas ktorých komunikujú v angličtine, podporujú tiež chápanie rozdielov, kultúr, búrajú bariéry a posilňujú spoluprácu,“ doplnila pre agentúru SITA.

Medzinárodná komisia zložená z odborníkov v oblasti školstva a vzdelávania a zástupcov ministerstiev školstva participujúcich krajín vybrala najlepšie projekty, ktoré získajú granty na realizáciu projektových nápadov. Začiatkom októbra, od 30. septembra do 4. októbra, sa žiaci a učitelia, ktorí predložili najlepšie projektové nápady, stretnú na prvom spoločnom podujatí v Bukurešti v Rumunsku.

Posilnenie medzikultúrneho dialógu

Vzdelávací program aces – Akadémia stredoeurópskych škôl vznikol v roku 2006 z iniciatívy Nadácie ERSTE. Koordinátormi programu, ktorý podporujú ministerstvá školstva všetkých 15 partnerských krajín, sú neziskové organizácie Interkulturelles Zentrum z Rakúska a Včelí dom zo Slovenska.

Cieľom programu je umožniť a posilniť medzikultúrny dialóg a spoluprácu mladých ľudí a vytvoriť sieť na vzájomnú výmenu informácií a poznatkov. Partnerskými krajinami programu sú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Chorvátsko, Kosovo, Macedónsko, Maďarsko, Moldavsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko.

Doteraz sa do programu aces zapojilo približne 23-tisíc žiakov a tritisíc učiteľov. Podrobné informácie o programe sa nachádzajú na stránke www.aces.or.at.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať