Číňania vyhodili slovenského poslanca z recepcie v Bôriku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dostál
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Poslanca Národnej rady SR a podpredsedu Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondreja Dostála vyviedla z utorňajšej recepcie Veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky v Slovenskej republike ochranka, napriek tomu, že mal na podujatie pozvánku.

Recepcia pri príležitosti 62. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) sa konala vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave, ktorú si Číňania prenajali.

Ako informoval agentúru SITA, počas recepcie sa snažil upozorniť na porušovanie ľudských práv v tejto ázijskej krajine.

Ako podpredseda parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny odovzdal čínskemu veľvyslancovi Gu Zipingovi list s výzvou na oslobodenie čínskeho právnika Kao Č-šenga a ďalších politických väzňov. Zároveň mu venoval knihu Kao Č-šenga Za Čínu spravodlivejšiu (Môj zápas ako právnika s najväčším komunistickým štátom sveta).

Keď veľvyslanec Gu Ziping zistil, že ide o knihu človeka väzneného čínskym komunistickým režimom, odmietol knihu aj s výzvou prevziať. Dostál po opakovaných neúspešných pokusoch odovzdať knihu s výzvou pre veľvyslanca inému zástupcovi veľvyslanectva zanechal dar čínskemu veľvyslancovi v priestoroch, kde sa konala recepcia.
Čína
Foto: SITA/AP

Na požiadanie pracovníkov čínskeho veľvyslanectva ho však z priestorov hotela vyviedli príslušníci Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Podľa denníka SME minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) nechá preveriť postup Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Kao Č-šeng opakovane kritizoval praktiky čínskeho komunistického režimu a ako právnik obhajoval aj príslušníkov podzemnej cirkvi a nasledovníkov Falun Gongu. Sám bol väznený a mučený, od apríla 2010 je nezvestný. Kaova kniha Za Činu spravodlivejšiu vyšla tento rok v českom preklade.

V júli sa uskutočnila jej prezentácia v Prahe na pôde Senátu Parlamentu ČR. Slovenská prezentácia knihy sa uskutoční 10. októbra 2011 v Bratislave a organizujú ju Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika a Slovenská asociácia Falun Gong v spolupráci s ďalšími mimovládnymi organizáciami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicOndrej Dostál
Firmy a inštitúcie OKS Občianska konzervatívna strana