Slovenského vojaka s prestreleným hrudníkom museli operovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Operácia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) – Slovenský vojak, ktorému spôsobil útočník v Afganistane priestrel hrudníka, v nedeľu podstúpil operáciu v nemeckom Landstuhle.

„Operácia dopadla dobre, čakajú ho však ešte ďalšie zákroky,“ uviedol hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Po absolvovaní ďalších lekárskych zákrokov predstavitelia armády očakávajú, že bude možné tohto zraneného previezť na Slovensko.

Podľa Vangu si to ešte vyžiada istý čas, ktorý sa nedá presne stanoviť. Sú však optimisti a veria, že jeho zdravotný stav ako aj stav ďalšieho slovenského vojaka, ktorý sa v tejto nemocnici zotavuje zo zranenia hlavy, sa už bude iba zlepšovať. Druhý vojak je naďalej v umelom spánku. „Lekári sa snažia, aby mohol čo najskôr podstúpiť operačný zákrok, jeho stav je naďalej vážny,“ poznamenal Vanga.

Dvaja slovenskí vojaci, ktorí v utorok 9. júla utrpeli ťažké zranenia pri útoku afganského vojaka na našu strážnu jednotku v afganskom Kandaháre, sa v Nemecku zotavujú v americkej vojenskej nemocnici pri Landstuhle. Tá poskytuje najvyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti najmä pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Rezort obrany potom umožnil rodinám zranených, aby s nimi boli v nemocnici.

Na slovenskú jednotku zaútočil terorista 9. júla v operácii ISAF v Afganistane. Pri tzv. „green-on-blue“ útoku zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre strieľal príslušník Afganskej národnej armády smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, pripomenul Vanga. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KavuliakMilan Vanga
Firmy a inštitúcie ISAF Medzinárodné bezpečnostné a pomocné sily