Slovenskí vojaci idú do vojny, nemusia sa vrátiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojak
Vojaci 5. pluku špeciálneho určenia sa lúčili pred odchodom do operácie ISAF do Afganistanu. Foto: SITA/Ján Grajciarík

ŽILINA 6. septembra (WEBNOVINY) – Dvadsiatka elitných slovenských vojakov odchádza do Afganistanu bojovať za globálnu bezpečnosť, podľa ministra obrany Ľubomíra Galka treba rátať aj s tým, že niektorí sa možno nevrátia.

„Títo chlapci, elitní vojaci, idú do vojny. Idú do bojových podmienok, za plot. Prvýkrát v histórii budú naši vojaci pôsobiť v reálnych podmienkach. Musíme byť pripravení na akékoľvek nešťastie, musíme byť pripravení aj na to, že niektorí z nich sa možno nevrátia. Toto je príspevok slobodného a sebavedomého Slovenska ku globálnej bezpečnosti. Nikto si to neželá a nikto to nechce, ale treba to otvorene povedať,“ povedal Galko.

Elita zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia sa bude v Afganistane podieľať na výcviku afganských špeciálnych bezpečnostných síl, pričom často budú pôsobiť aj v nechránenom priestore mimo základní. Špeciálne operácie budú slovenskí vojaci vykonávať v spolupráci s Afganskou národnou armádou a po boku afganských vojakov postupne odovzdávať moc do rúk bezpečnostných síl.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Galko
Firmy a inštitúcie ISAF Medzinárodné bezpečnostné a pomocné sily