Slovensko čaká mrazivý víkend, prichádza sneženie a víchrica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sneženie vo Švajčiarsku
Snehová búrka v Ženeve. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Za studeným frontom začína na územie Slovenska prúdiť od severozápadu chladný a vlhký vzduch. Informuje o tom na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V piatok bude premenlivá veľká oblačnosť, na mnohých miestach sa vyskytnú snehové prehánky. Na severe nasneží viac. Juh Slovenska môže rátať v polohách do 300 metrom s dažďom.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 1 do 6 stupňov Celzia, na severe sa vyskytne aj slabý mráz. Teplota na horách vo výške 1500 metrov môže klesnúť až na -8 stupňov.

Bez názvu
Foto: SITA

Slovensko aj v piatok trápi silný vietor, výstraha druhého stupňa stále platí na horách vo viacerých krajoch. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred silným vetrom varuje Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj, kde výstraha platí do soboty 7. decembra do 15:00. Vietor môže v tomto prípade dosahovať v nárazoch rýchlosť 90 až 125 kilometrov za hodinu.

SHMÚ však vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, tá platí v Bratislavskom a Trenčianskom kraji do soboty do 20:00. Tu vietor môže v nárazoch fúkať rýchlosťou 60 až 90 kilometrov za hodinu. Silný vietor predstavuje pre rôzne aktivity potenciálne nebezpečenstvo, ľudia by si preto mali dávať pozor.

Prvý stupeň výstrahy pred vetrom je vydaný pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a v danej ročnej dobe a oblasti je bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ.

Vystraha
Foto: shmu.sk

Okrem vetra však SHMÚ varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Vydal výstrahu prvého stupňa. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji do soboty 7. decembra do 20:00. Pri ich tvorbe by si mali dávať na cestách pozor predovšetkým vodiči, jazyky a záveje predstavujú potenciálne nebezpečenstvo.

Vystraha
Foto: shmu.sk

Od soboty bude na Slovensko prúdiť od severozápadu studený, pôvodom arktický vzduch. Víkend prinesie premenlivú, cez deň veľkú oblačnosť a početné snehové prehánky, na severe aj trvalejšie sneženie.

Denná teplota sa bude pohybovať od -1 do +4 stupňov Celzia, na severe -6 až 1 stupeň. Nočná teplota klesne na 0 až -5 stupňov, na severe až na -7 stupňov Celzia.

Bez názvu
Foto: SITA

Zafúka severozápadný vietor rýchlosťou 15 až 30 km/h, v nárazoch 55 až 80 km/h, ktorý začne večer a v noci slabnúť. Na hrebeňoch hôr sa môže vyskytnúť víchrica.

Meteorológovia vydali pre vybrané oblasti Bratislavského, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho a Trnavského kraja aj výstrahu prvého stupňa pre vetrom, bude platiť od 18:00.

Vystraha
Foto: shmu.sk

Na snehové jazyky a záveje upozorňujú najmä v oblastiach Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského, kde bude platiť výstraha prvého stupňa. „Ich výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný,“ uvádza SHMÚ.

Vystraha
Foto: shmu.sk

Premenlivá oblačnosť a početné snehové prehánky sa vyskytnú na Slovensku aj v nedeľu.

Denná teplota nepresiahne 0 až 5 stupňov Celzia. Nočná teplota sa bude pohybovať okolo 0 až -5 stupňov, v horských dolinách a kotlinách poklesne na -5 až -10 stupňov. Zafúka západný až juhozápadný vietor rýchlosťou 5 až 20 km/h.

Bez názvu
Foto: SITA

Výstraha prvého stupňa a varovanie pred vetrom platí aj v nedeľu 8. decembra. Pozor by si mali dávať ľudia v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. Fúkať bude najmä na horách a to rýchlosťou 70 až 97 kilometrov za hodinu.

Vystraha
Foto: shmu.sk

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Lavína
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

V piatok ráno bolo na horách prevažne zamračené, na mnohých miestach hmlisto a miestami silné alebo slabé sneženie. Ochladenie pokračuje, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -17°C do -5°C.

Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 25 cm nového snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Sneženie bolo sprevádzané mimoriadne silným vetrom, ktorý najmä na hrebeňoch hôr dosahoval miestami silu mohutnej víchrice (Lomnický štít 48 m/s, Skalnaté pleso 40 m/s, Chopok 33 m/s, Jasná 20m/s).

Nový sneh je tak veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Vplyvom vetra je previevaný na záveterné, najmä východné svahy a do záveterných žľabov a múld, kde sa ukladá do málo stabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 10 do 70 cm. Sneženie sprevádzané mimoriadne silným vetrom spôsobilo zvýšenie lavínového nebezpečenstva.

Vo Vysokých Tatrách vzniklo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na záveterných svahoch sa môžu nachádzať lokálne nestabilné snehové preveje, vankúše a snehové dosky menších aj väčších rozmerov. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, najmä vo veľmi strmom teréne.

Podobná situácia je aj v Západných Tatrách. Snehová pokrývka, najmä na svahoch so severnou a východnou orientáciou dosahuje miestami viac ako jeden meter. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách, hlavne na veľmi strmých svahoch s trávnatým alebo hladkým skalným podkladom. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy z voľného snehu.

V Nízkych Tatrách na severne a východne orientovaných svahoch v blízkosti hlavného hrebeňa sa vytvorili nebezpečné, málo stabilné snehové vankúše a preveje. Týka sa to najmä lokalít nad 1 600 m n. m.

Pre oblasť Veľkej a Malej Fatry platí malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Za posledných 24 hodín tu napadlo do 10 cm nového snehu, ktorý bol previevaný na svahy s východnou a južnou orientáciou. Pri očakávanom snežení, ktoré bude sprevádzať silný severozápadný vietor, rastie nebezpečenstvo lavín.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav