Slovensko čaká veľkolepá akcia, privíta dvadsať prezidentov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislavský hrad
Bratislavský hrad Foto: Archív: SITA, AP

BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) – Najväčšia protokolárna akcia v histórii samostatnosti čaká Slovensko 12. a 13. júna 2013, kedy sa v Bratislave počas 18. stredoeurópskeho summitu hláv štátov (Slovakia Summit 2013) zíde dvadsať európskych prezidentov a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Účasť na Slovakia Summit 2013 potvrdilo 19 pozvaných hostí – prezidenti Rakúska, Rumunska, Čiernej Hory, Estónska, Macedónska, Litvy, Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Lotyšska, Bulharska, Moldavska, Maďarska, Srbska, Albánska, Slovinska, Česka, predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a predstaviteľka Kosova Atifete Jahjaga. Účasť potvrdilo aj 13 manželiek hláv štátov.

V prvý deň podujatia sa na programe v bratislavskej Redute zúčastní aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Hlavy štátov budú na summite diskutovať o kľúčových politických, hospodárskych, sociálnych a bezpečnostných otázkach spojených s pokrízovým vývojom nášho regiónu i kontinentu. Zamerajú sa na hľadanie impulzov pre obnovu udržateľného rastu a prevencie proti opakovaniu sa podobných ekonomických a finančných kríz v budúcnosti. Tiež sa budú zamýšľať, do akej miery hlbšia ekonomická integrácia pomôže riešiť súčasné ekonomické a sociálne problémy regiónu.

Čierna diera Kosovo

Európska únia
Foto: flickr.com

„Ide o jedinú pravidelnú platformu ako diskutovať aj s nečlenskými štátmi Európskej únie,“ vysvetlil novinárom vedúci Kancelárie prezidenta SR Ján Šoth. Témou summitu bude otázka pokrízovej obnovy, preto pozvánku dostalo aj Kosovo.

„Pán prezident si myslí, že región Kosova má v dôsledku krízy rovnaké ekonomické aj sociálne problémy, ako každá iná oblasť Európy. Ak chceme hovoriť o sociálnych a ekonomických problémoch a o možnosti obnovy po kríze, tak nemôžeme vynechať čiernu dieru Kosovo,“ konštatoval Šoth. Zdôraznil, že zároveň ide o podporu dialógu medzi Prištinou a Belehradom.

„Opakujem, neznamená to uznanie Kosova. Znamená to, že zapájame Kosovo do diskusie o ekonomických a sociálnych problémoch regiónu,“ dodal. Aby sa Slovensko vyhlo politickým problémom, prezidenti budú rokovať bez vlajok a štátnych symbolov, a nebudú označení ako hlavy štátov ale menovkami.

Organizácia 18. stredoeurópskeho summitu hláv štátov, ktorý sa tento týždeň uskutoční v Bratislave, vyjde podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača na niekoľko stoviek tisíc eur. „Náklady budeme vedieť zosumarizovať až po vyfakturovaní tovarov a služieb,“ povedal agentúre SITA Trubač.

Atraktivita členstva v únii klesá

Bratislava, nábrežie, hrad
Foto: SITA/Marián Peiger

Summit sa začína 12. júna večerným slávnostným koncertom a večerou v bratislavskej redute, pred ktorými vystúpi Herman Van Rompuy s prejavom o spolupráci únie so susednými štátmi a o budúcnosti EÚ.

Ráno 13. júna pokračuje program neformálnymi raňajkami, na ktorých sa zúčastnia 12 prezidenti členských štátov EÚ a Chorvátska. Potom sa na Bratislavskom hrade uskutočnia dve plenárne zasadnutia všetkých delegácií, po ktorých bude tlačová konferencia.

Popri tom sa očakáva aj množstvo bilaterálnych stretnutí, ktoré si dohodnú medzi sebou jednotlivé delegácie. „Napriek tomu, že vo všeobecnosti klesá atraktivita členstva v únii, tak atraktivita nás ako nových členov pre susedov je stále veľmi vysoká,“ konštatoval Šoth. Slovensko podľa neho viacerým nečlenským štátom odovzdáva svoje skúsenosti z integračného procesu. „Napríklad pre Moldavsko je Slovensko absolútny vzor,“ doplnil. Manželky prezidentov navštívia hrad Červený kameň a vinárstvo ELESKO.

Opravia výtlky, aby sme sa nehanbili

Všetky delegácie budú spať v hoteli Kempinski Hotel River Park, podľa riaditeľa protokolu Petra Priputena je dôležité z bezpečnostného i transportného hľadiska mať všetkých hosťov pod jednou strechou.

Na bratislavského letisko priletí 13 delegácií, štyri pôjdu cez rakúsky Schwechat a maďarský a rakúsky prezident dorazia autom. Prezidentská kancelária magistrát hlavného mesta požiadala, aby si prešiel trasy, po ktorých budú chodiť prezidentské kolóny a aby tie cesty opravili. „Aby sme sa nehanbili za výtlky,“ konštatoval Šoth.

Obmedzenia v doprave by podľa hovorcu Ivana Gašparoviča Mareka Trubača nemali byť dramatické. „Prezídium policajného zboru SR v spolupráci s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ministerstva vnútra zabezpečuje v súvislosti s nadchádzajúcim summitom adekvátne bezpečnostné a dopravné opatrenia,“ informoval Petar Lazarov z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra. Na niektorých úsekoch ciest budú dopravné hliadky, chcú tak zabezpečiť plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky.

Počas prezidentského summitu, ktorý bude v Bratislave v stredu a štvrtok, uzatvoria pre verejnosť Bratislavský hrad. Stretnutie prezidentov si tiež vyžiada čiastočné obmedzenie cestnej premávky v tých úsekoch, kde sa budú štátnici pohybovať. V stredu 12. júna popoludní a večer môžu vodiči počítať s čiastočným obmedzením v doprave na Nábreží gen. Ludvíka Svobodu a v okolí Reduty. Od 17:00 do 22:00 uzatvoria Mostovú ulicu pre autá a pre električky. Obchádzku pre vozidlá, ktoré idú do hotela Carlton a do garáží, bude regulovať polícia, zdržanie môže trvať najviac päť minút. Ako ďalej informovala agentúru SITA hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Garajová, vo štvrtok 13. júna ráno a popoludní treba počítať s čiastočným obmedzením premávky na Nábreží gen. Ludvíka Svobodu a v okolí Bratislavského hradu.

Na summite budú colníci skenovať kytice aj jedlo

Rontgen, colna sprava, colnici
Mobilný röntgen Colnej správy, ktorý kontroluje rôzne predmety - batožinu, príručné tašky, káble či iné technické vybavenie. Foto: SITA/Finančné riaditeľstvo SR

O bezpečnosť sa počas prezidentského summitu v Bratislave postará aj špeciálny tím colníkov s mobilným röntgenom.

Colníci ho skúšajú na hrade, kde bude umiestnený počas celého podujatia. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Prostredníctvom röntgenu sa budú kontrolovať rôzne predmety – batožina, príručné tašky, káble či iné technické vybavenie. Skenovať sa budú aj kytice pre prezidentov a všetko jedlo a nápoje pre účastníkov stretnutia. Colníci s röntgenom budú k dispozícii nepretržite, informovala Macíková.

Röntgen colníci používajú od roku 2007 na skenovanie balíkov, batožiny a podobne. Medzi posledné úspešné zásahy patrí napríklad odhalenie pašerákov na východe Slovenska, píše hovorkyňa. V obci Ubľa sa snažili v sadrových odliatkoch previezť na Slovensko nelegálne cigarety.

Rontgen, colna sprava, colnici
Na prezidentskom summite Slovakia Summit 2013 v Bratislave sa budú skenovať aj kytice pre prezidentov a všetko jedlo a nápoje pre účastníkov stretnutia. Foto: SITA/Finančné riaditeľstvo SR

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Herman Van Rompuy