Slovensko nesplnilo záväzok, stále nemá detského ombudsmana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ihrisko pre deti od osem rokov
Deti hrajúce sa na ihrisku počas otvorenia novej časti detského ihriska v Medickej záhrade v Bratislave. Bratislava, 19. apríl 2013. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Kancelária verejného ochrancu práv opätovne upozorňuje na fakt, že Slovensko si doposiaľ nesplnilo jeden zo svojich záväzkov a stále nezriadilo funkciu špecializovaného detského ombudsmana.

„Aj keď nám za to hrozí napomenutie od OSN, možné riešenia tejto situácie sú stále iba na papieri a kolujú medzi úradníkmi a rôznymi pracovnými skupinami,“ upozorňujú právnici z kancelárie ombudsmanky Jany Dubovcovej.

Najlepšiu alternatívu toho, ako by mal spomínaný inštitút na Slovensku fungovať, hľadajú členovia pracovnej komisie, ktorá pôsobí pri Výbore pre deti a mládež.

Na Slovensku chýba preskúmanie sťažností od detí

Na potrebe zriadiť inštitút detského ombudsmana sa uzniesol Výbor pre deti a mládež na svojom zasadnutí 11. októbra v minulom roku. Jeho členovia vtedy upozornili na „pretrvávajúcu absenciu nezávislého mechanizmu na prijímanie a preskúmavanie sťažností od detí alebo v ich mene a monitorovanie implementácie Dohovoru o právach dieťaťa“. Slovenskej vláde preto odporučili, aby sa urýchlili práce na zriadení detského ombudsmana.

Začleniť ho podľa uznesenia chceli do organizačnej štruktúry Kancelárie verejnej ochrankyne práv. Na ďalšom zasadnutí zo 14. februára výbor odporučil svojmu predsedovi, aby zriadil pracovnú skupinu, ktorá zhodnotí alternatívy do 31. marca a navrhne spôsob riešenia s prihliadnutím na verejnú ochranu práv osôb so zdravotným postihnutím.

Pracovná skupina napokon zanalyzovala, že pokusy o vznik detského ombudsmana sa opakujú od roku 2005. Nemožno preto podľa členov skupiny dopustiť, aby sa rovnaká situácia opakovala aj v ochrane práv osôb so zdravotným postihnutím. UNICEF Slovensko zase tvrdí, že téma detského ombudsmana u nás nepostupuje už 13 rokov. Jeho zástupkyňa Alexandra Draková však vyzdvihuje, že za posledný rok sa v téme urobilo naozaj veľa.

Po pol roku od konštatovania, že Slovensko ombudsmana potrebuje, prišli ľudia z výboru s návrhom, ako má detský ombudsman fungovať. Jednohlasne sa zhodli na samostatnej inštitúcii zriadenej zákonom. Navrhujú, aby prípravu legislatívy prevzali na seba rezort práce v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a ministerstvom zahraničných vecí.

UNICEF dúfa, že sa ho dočkáme v roku 2014

Ihrisko pre deti od osem rokov
Foto: SITA/Diana Černáková

Draková pre agentúru SITA povedala, že do konca roka by sa konkrétny návrh zákona mal predkladať na rokovanie vlády. Detského ombudsmana sa podľa nej dočkáme možno už v prvom štvrťroku 2014. Dôležité podľa nej je, akými kompetenciami bude „vybavený“, pretože jeho úlohou nebude len monitorovať situáciu. „Bavíme sa tu plošne o celej detskej agende,“ dodáva s tým, že UNICEF očakáva aj zasahovanie do individuálnych prípadov.

Kancelária verejného ochrancu práv kompetentných kritizuje. „Z nášho pohľadu je dôležité, že kým iní len dookola hovoria o tom, akým spôsobom ustanoviť detského ombudsmana, naša Kancelária každý deň rieši niekoľko konkrétnych detských problémov. Poskytujeme deťom usmernenia, často aj pri hraničných životných situáciách,“ hovorí vedúci Kancelárie Marián Török.

Štyri roky prevádzkuje slovenský ombudsman internetovú stránku www.detskyombudsman.sk. Okrem informácií o ochrane svojich práv tu deti môžu hľadať aj riešenia svojich problémov. Od 1. júna 2009 právnici z Kancelárie odpovedali prostredníctvom stránky na 2 521 rôznych otázok. V minulom roku ich bolo 851 a k 30. máju tohto roka dostali právnici už 277. tohtoročnú otázku.

Ich počet každým rokom rastie. Na každú otázku príde deťom elektronická odpoveď najneskôr do troch pracovných dní. kancelária vysvetľuje, že to jej zamestnanci vykonávajú nad rámec svojich pracovných povinností. „Približne polovica detí sa na nás obracia so svojimi školskými problémami, riešime tiež rodinnoprávne otázky, spory s rodičmi, otázky výživného, spôsobilosti na právne úkony, či sociálne dávky. Počas prázdnin zasa pribúdajú letné otázky o brigádach, hľadaní si práce, no, žiaľ, aj vážne témy súvisiace s alkoholom,“ upresňujú predmet starostí právnici z Kancelárie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová