Slovenský antiplagiátorský systém ocenila aj Európa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Odovzdanie ocenení sv. Gorazda
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič počas odovzdávania medailí a ďakovných listov sv. Gorazda 81 učiteľom. Bratislava, 25. marec 2013. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Slovenský projekt ANTIPLAG sa stal jedným z víťazných projektov súťaže Európska cena za inováciu vo verejnej správe, ktorú vyhlásila Európska komisia.

Ide o antiplagiátorský systém, ktorý kontroluje originalitu vysokoškolských záverečných prác, informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Projekt zabezpečuje sústreďovanie piatich druhov prác – bakalárskych, diplomových, dizertačných, rigoróznych a habilitačných v Centrálnom registri záverečných prác.

Originalitu každej z týchto prác porovnáva s prácami uloženými v centrálnom registri, ako aj ďalšími dokumentmi, predovšetkým z vybraných internetových zdrojov. Výstupom je protokol o kontrole originality.

Európska komisia na projekte ocenila najmä jeho prínos pre detekciu plagiátorstva a celoplošný spôsob jeho implementácie. Práve jedinečný spôsob implementácie je unikátnym v celoeurópskom priestore, keďže ho povinne využívajú všetky vysoké školy pôsobiace podľa slovenského právneho poriadku.

Na slávnostnom oceňovaní, ktoré bolo 6. júna v írskom Corku, si zástupcovia Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) prevzali cenu z rúk eurokomisárky pre výskum, inovácie a vedu Máire Geoghegan-Quinn. Súčasťou bola aj finančná odmena vo výške 100-tisíc eur, ktorú CVTI SR využije najmä na financovanie ďalšieho rozvoja projektu.

Antiplagiátorský systém je na Slovensku v prevádzke od apríla 2010. V súčasnosti sa v centrálnom registri nachádza 287-tisíc záverečných prác a v porovnávacom korpuse je uložených viac ako päť miliónov dokumentov.

„Toto ocenenie je úspechom, ktorý uľahčí prácu našich univerzít a zároveň dokazuje, že spojenie teórie s praxou v sebe prináša konkrétnu pridanú hodnotu. A tá je napokon spečatená medzinárodným úspechom,“ hovorí minister školstva Dušan Čaplovič.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČaplovičMichal Kaliňák