Slovenský poradenský tím ukončil misiu v Afganistane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Afganský zápisník XXVI
Čerstvé posily tesne pred odletom do Uruzganu Foto: Milan Vanga

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Desať príslušníkov Vojenského poradenského tímu pre oblasť bojového zabezpečenia (CSS MAT) pod velením Štefana Zemanoviča sa dnes v skorých ranných hodinách vrátilo z pôsobenia v afganskom Uruzgane na Slovensko.

Skončilo sa tak takmer päťročné pôsobenie tímu pri budovaní a príprave jednotiek Afganskej národnej armády (ANA).

Počas nasadenia Slováci prispeli k vybudovaniu funkčného systému bojového zabezpečenia 4. brigády Afganskej národnej armády,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Slováci pomáhali od vzniku brigády až do oficiálneho vyhlásenia jej plnej samostatnosti v oblasti prípravy, plánovania a plnenia bojových úloh v operačnom priestore, ktorý zahŕňa provincie Uruzgan a Daykundi.

Pomohli napredovať Afganským bezpečnostným silám

Vojenský poradenský tím pre oblasť bojového zabezpečenia ukončil svoju činnosť 24. júna 2013, čím sa skončilo plnenie operačnej úlohy poslednej jednotky OS SR v afganskej provincii Uruzgan. Aktivity tímu najmä v ostatných siedmich mesiacoch významne pomohli v napredovaní Afganských bezpečnostných síl.

Slovenskí vojenskí poradcovia v júli splnili posledné administratívne úlohy, spojené so štvrťročným hodnotením zvereného afganského práporu a pripravili slovenský materiál na transport z mnohonárodnej základne Tarin Kowt späť na Slovensko,“ uviedla Balleková.

Týmto sa skončila dôležitá etapa úspešného pôsobenia slovenských vojenských poradcov v operácii ISAF. Slovenskí vojenskí poradcovia pôsobili v provincii Uruzgan počas deviatich polročných rotácií najskôr ako operačný výcvikový a styčný tím (OMLT) a neskôr ako Vojenský poradenský tím (MAT).

Presun konvojov prinášal dennodennú hrozbu

Slováci sa najskôr v zostave Ozbrojených síl Holandského kráľovstva a neskôr v zostave austrálskeho tímu podieľali na príprave afganských odborníkov na oblasť bojového zabezpečenia 4. brigády 205. zboru Afganskej národnej armády. Posledné štyri rotácie už boli pod slovenským velením.

V zostave tímu boli aj austrálski a americkí vojaci. Príslušníci OMLT a MAT tímov patrili medzi prvých slovenských vojakov, ktorí pôsobili priamo v oblastiach bojov mimo základní koaličných jednotiek.

Presun konvojov mimo základní spoločne s afganskými jednotkami so sebou prinášal dennodennú hrozbu útokov nielen vo forme nástražných výbušných systémov a prepadnutí zo zálohy, ale aj neočakávané hrozby v podobe tzv. „green on blue“ incidentov zo strany samotných príslušníkov afganských bezpečnostných síl,“ vysvetlil posledný slovenský veliteľ CSS MAT Štefan Zemanovič.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia