Smer by zostavil vládu sám, pod čiarou je SMK aj SNS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda Smeru Robert Fico Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 9. marca (WEBNOVINY) – Smer-SD by v marcových voľbách získal 38,5 percenta hlasov, vďaka ktorým by získal 78 poslaneckých mandátov a mohol by zostaviť jednofarebnú vládu.

Vyplýva to z piatkových zverejnených výsledkov telefonického prieskumu agentúry WakeUp. Na druhej priečke by sa s 11,2 percenta hlasov umiestnilo KDH a na tretej SDKÚ-DS so ziskom 7,1 percenta. Do parlamentu by sa dostala aj SaS (6,4 percenta), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (5,8 percenta) a Most-Híd (5,4 percenta).

Tieto výsledky by v parlamentnej matematike znamenali, že KDH by obsadilo 22 poslaneckých kresiel, SDKÚ-DS by v snemovni reprezentovalo 14 poslancov, SaS by mala nárok na 13 zákonodarcov, v zákonodarnom orgáne by bolo aj 12 Obyčajných ľudí a 11 poslancov za Most-Híd. Bez sociálnych demokratov by nebolo možné získať v parlamente väčšinu a ak by Smer-SD vytvoril koalíciu, vládne zoskupenie by sa mohlo oprieť o ústavnú väčšinu. Jedinou výnimkou by bola koalícia Smeru-SD s Mostom-Híd.

Otázka: Ktorú politickú stranu alebo hnutie budete voliť?
Smer-SD  38,5 
 KDH  11,2
SDKÚ-DS 7,1
SaS 6,4
Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti 5,8
Most-Híd 5,4
SMK 4,5
SNS 4,2
99% – občiansky hlas 3,2
Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej 2,2

Pred bránami parlamentu by sa ocitla SMK, ktorej chce dať hlas 4,5 percenta voličov a SNS, ktorú podporuje 4,2 percenta respondentov. Na príspevok zo štátneho rozpočtu by vďaka zisku 3,2 percenta malo nárok aj hnutie 99 percent – občiansky hlas. Strana slobodné slovo – Nory Mojsejovej by dostala 2,2 percenta hlasov a mala by tak nárok na vrátenie volebnej kaucie.

Rozhodnutie voliť deklarovala takmer polovica (47,3 percenta) respondentov, naopak, voliť nepôjde 22,2 percenta oslovených. Veľký podiel ľudí stále nevie, či sa na voľbách zúčastní, je ich až 30,5 percenta. Váhajúci voliči sa podľa výsledkov najčastejšie rozhodujú medzi Smerom-SD a SNS, Smerom-SD a KDH, Smerom-SD a 99 percent, prípadne Obyčajnými ľuďmi a SaS.

Agentúra telefonický prieskum vykonala v dňoch 5. až 8. marca na reprezentatívnej vzorke 1002 respondentov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať