Smer chce poznať zámery vlády s Orbánovým Maďarskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
SITA / Jakub Julény

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Smer-SD iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce prijať uznesenie, ktorým vládu SR požiada o konkrétne kroky a vyhlásenia voči politike Maďarska vo vzťahu k Slovensku. „Niekto obťahuje zbraň za našimi humnami a my sa na to pozeráme a tvárime sa, že nič sa nedeje. (…) Chceme, aby vláda využila všetky diplomatické možnosti, ktoré máme ako členovia EÚ a NATO,“ reagoval dnes predseda Smeru-SD Robert Fico na oznámenie maďarského premiéra Viktora Orbána, že zahraniční Maďari dostanú volebné právo.

Uznesením chce Smer-SD vyburcovať vládu k maximálnej aktivite v bilaterálnych vzťahoch, definovať súčasný stav slovensko-maďarských vzťahov a nebezpečenstvá vyplývajúce z politiky súčasného maďarského vedenia. Podľa najsilnejšej opozičnej strany má slovenská vláda zaujať voči Maďarsku razantné stanoviská a postoje.

Orbánovým veľkomaďarským cieľom podľa podpredsedu Smeru-SD Mareka Maďariča napomáha aj koaličná novela zákona o používaní jazykov národnostných menšín. „Návrh sa snaží maďarskú menšinu uzavrieť do ešte väčšieho jazykového geta, ako doteraz, to znamená odpájať občanov maďarskej národnosti od Slovenskej republiky, aby sa potom primkýnali k Maďarskej republike. V tomto zmysle je zákon nebezpečný, zapadá a podporuje nebezpečnú, neeurópsku, orbánovskú stratégiu,“ podčiarkol.

Považuje za poľutovaniahodné, že slovenská vláda, premiérka Iveta Radičová a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda, stavajú vzťahy s Maďarskom na predstieraní pokoja, za cieľom ilúzie, že máme s južným susedom dobré vzťahy.

Návrh s podpismi chce Smer-SD odovzdať v piatok 1. apríla tak, aby mimoriadna schôdza plynule nadviazala na aktuálnu. Predseda parlamentu Richard Sulík má na zvolanie schôdze sedem dní od doručenia návrh s potrebnými podpismi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico