Smer sa opäť pohádal s koalíciou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daniel Lipšic
Minister vnútra Daniel Lipšic počas 20. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 7. júl 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Vlnu nevôle dnes v parlamente spôsobil pozmeňujúci návrh podpredsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) k novele zákona o cestnej premávke.

Opozícii sa nepáčilo, že Hrušovský podal tesne pred hlasovaním jedenapolstranový pozmeňujúci návrh, ktorým sa menia tresty pre šoférov, ktorí niekoľkokrát spôsobili nehodu pod vplyvom alkoholu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico navyše poukázal na skutočnosť, že Hrušovský pri čítaní pozmeňujúceho návrhu niekoľkokrát zamenil slovo „prostriedok“ za „priestupok“.

S takýmto návrhom sa nechodí v rámci hlasovania. Návrh je neuveriteľne komplikovaný a ťažký, je to zle prečítaný návrh, ktorý sa dotýka práv a slobôd ľudí na dlhé roky. (…) Takto zneužívať diskusiu otvorenia rozpravy je nemožné a neakceptovateľné,“ adresoval vládnej koalícii a žiadal o porovnanie záznamu Hrušovského vystúpenia s písomným vyhotovením pozmeňujúceho návrhu. Podpredsedu parlamentu požiadal, aby pozmeňujúci návrh prečítal opätovne.

Matovič: „Trápny ako Fico“

Hrušovský pripustil, že sa pod vplyvom vypätej atmosféry v sále mohol zmýliť, opätovne prečítať návrh však odmietol. “Za základ považujem písomne vyhotovený návrh. Všetky ostatné interpretácie alebo pochybnosti považujem len za účelové odkladanie,“ vysvetlil.

Lipšicovi Fico vyčítal, že do parlamentu prichádza s nekvalifikovane pripravenými návrhmi, ktoré sa potom musia narýchlo meniť neštandardnými prostriedkami. „Predkladateľ by mal stiahnuť návrh zákona, mal by prísť opäť o niekoľko mesiacov s vydiskutovanou formuláciou,“ povedal.

Robert Fico
Foto: SITA/Marián Peiger

Nezávislý poslanec Igor Matovič Ficovi vzápätí povedal, že je „trápny ako Fico“. Povedal mu, že na ostatnej schôdzi Róbert Madej zo Smeru-SD sa pri čítaní pozmeňujúceho návrhu zmýlil 24-krát, nikto ho však 20-stranový pozmeňujúci návrh nenechal čítať znova.

Predsedajúci Béla Bugár (Most-Híd) Fica ubezpečil, že o návrhu sa dnes hlasovať nebude a poslanci teda budú mať dostatok času sa s Hrušovského návrhom. Plénum sa napokon na návrh Martina Poliačika (SaS) dohodlo, že novela cestného zákona sa vráti do výborov, kde sa poslanci budú môcť oboznámiť s Hrušovského pozmeňujúcim návrhom a vydiskutovať si ho. Hlasovanie o novele sa odkladá už týždeň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárIgor MatovičRobert FicoRóbert Madej