Smer chce premiérku odvolať pre celkovú neschopnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radičová
Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Smer-SD podá na septembrovej schôdzi parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS).

Poslanecký klub najsilnejšej opozičnej strany návrh pripraví na základe rozhodnutia z dnešného rokovania rozšíreného predsedníctva strany Smer – sociálna demokracia (SD) v Častej-Papierničke, na tlačovej besede počas zasadnutia o tom informoval predseda Smeru Robert Fico.

Dôvodom podľa Fica nie sú len korupčné a klientelistické škandály týkajúce sa ľudí z okolia predsedníčky vlády, jej poradcu a okresného predsedu SDKÚ-DS. „Nepôjde len o diskusiu, ktorá sa týka kauzy daňového riaditeľstva, ale tento návrh bude podaný aj za celkovú neschopnosť premiérky riadiť vládu Slovenskej republiky a za dôsledky, ktoré svojou neschopnosťou Slovenskej republike spôsobila,“ povedal Fico.

Daňovo-odvodová reforma je podľa predsedu Fica podvod

Smer-SD principiálne odmieta návrh daňovo-odvodovej reformy, čo je jeden z bodov schôdze Národnej rady SR, ktorá sa začne v utorok. Ako konštatoval Fico, „je to jeden z najväčších podvodov, ktoré sú pripravené na občanov Slovenskej republiky.“

Podľa predsedníctva Smeru je vláda pre svoju neschodnosť nútená útočiť na slabých a priemerne zarábajúcich, na strednú vrstvu a na samosprávu na miestnej a regionálnej úrovni. Podľa Fica Smer nebude súhlasiť so žiadnym opatrením predloženým do parlamentu, ktoré „by prenášalo túto neschopnosť vlády Ivety Radičovej na ľudí v podobe vyšších nepriamych daní, napríklad DPH, iných spotrebných daní, alebo iných experimentov, ktoré sú pripravené.“ Smer príde s vlastnými návrhmi, ktoré by mali priniesť štátu viac príjmov – s návrhom zákona o osobitnej bankovej dani a s návrhom zákona na zvýšenie progresivity pri milionárskej dani. Pripraví ich do októbrovej schôdze, keď sa budú prerokovávať v NR SR návrhy zákonov súvisiacich so štátnym rozpočtom.

Otázne hlasovanie za euroval

Smer-SD sa zúčastní na rokovaní predstaviteľov politických strán o eurovale, ktoré pripravuje prezident Ivan Gašparovič, potvrdil Fico. „Zodpovednosť za vládnutie na Slovensku má vládna koalícia. Pokiaľ nebude mať vládna koalícia potvrdených potrebných minimálne 76 hlasov na schválenie eurovalu 1 a eurovalu 2, Smer – SD nevidí dôvod na účasť na hlasovaní. Ak vládna koalícia nemá väčšinu na prijímanie vážnych rozhodnutí, odporúčame pani premiérke, aby spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde,“ zdôraznil.

Robert Fico upozornil, že vláda má v návrhu štátneho rozpočtu, že mestám a obciam zoberie 190 miliónov eur. Smer to považuje za neprijateľné, keďže obce tieto peniaze budú musieť vybrať od obyvateľov na miestnych daniach, inak by samosprávam hrozil finančný kolaps.

Na zasadnutí rozšíreného predsedníctva Smeru-SD sa zúčastnili aj poslanci Smeru v NR SR, jeho europoslanci, členovia tieňového kabinetu Smeru-SD, na politickej časti rokovaní sa zúčastnili i zástupcovia odborov a Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičIveta RadičováRobert Fico