Smer-SD v Nitre chce koalíciu s KDH a bez SNS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štefan Štefek
Štefan Štefek Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 10. septembra (WEBNOVINY) – Dvojkoalícia Smer-SD a KDH, bez SNS – to je predstava okresného šéfa Smeru-SD v Nitre Štefana Štefeka pre komunálne voľby. „Koalícia Smer-SD – KDH je istá na sto percent, zvažujeme, či tam bude aj SNS a do akej miery. Viem si predstaviť podporu SNS pre kandidáta na primátora, ale v prípade poslancov uvažujem o dvojkoalícii,“ povedal Štefek. O tom, či sa k dvojkoalícii pridá aj SNS, definitívne rozhodne okresná rada najsilnejšej strany v Nitre Smeru-SD. Smer a kresťanskí demokrati sa už dohodli aj na prerozdelení mandátov v rámci koalície – Smer by mal dostať 22 poslaneckých kresiel a KDH deväť, informoval Štefek. Koaličnú zmluvu však zatiaľ nepodpísali a Štefek pripustil, že by mohol ešte nastať pohyb, maximálne však v jednom mandáte. Kandidátovi Smeru-SD na primátora, ktorým je súčasný primátor Jozef Dvonč, zatiaľ vyjadrili podporu KDH a Strana zelených. Smer-SD v súčasnosti rokuje o podpore Dvonča so SNS, SaS a Mostom-Híd.

Pravo-ľavej koalícii, ktorá mestu vládne aj v súčasnosti, bude vo voľbách konkurovať pravicová koalícia zložená zo strán SDKÚ-DS, SaS a OKS. Okresný šéf SDKÚ-DS Ondrej Ščurka dnes pre agentúru SITA uviedol, že v pondelok definitívne ohlásia vznik koalície a ohlásia aj meno kandidáta na primátora. Most-Híd sa zatiaľ nepripojil k žiadnej koalícii, rokuje s viacerými stranami. ĽS-HZDS pôjde do volieb samostatne. „Na našej kandidátke budú aj rôzni odborníci, ktorí nie sú členmi strany,“ povedal krajský predseda hnutia Ján Kovarčík. Vlastného kandidáta na primátora ĽS-HZDS nepostaví, rokovať bude o podpore iného kandidáta. „Určite to ale nebude Jozef Dvonč,“ zdôraznil Kovarčík.

Na politickej scéne v Nitre sa objavila aj nová politická strana Strana patriotov, ktorá chce byť podľa svojej internetovej stránky „stranou sociálneho a ekonomického pragmatizmu“. Voličov sa snaží získať okrem iného rozdávaním chleba v uliciach mesta. Rozhoduje sa medzi štyrmi možnými kandidátmi na primátora, ktorí vzišli z internetového prieskumu strany. Sú nimi raper Karol Jedlovský, bývalý prednosta Mestského úradu v Nitre Ľubomír Martinka, plavecký tréner Pavol Peciar a majiteľ detektívnej kancelárie a bezpečnostnej služby Radúz Sedlár.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján KovarčíkJozef DvončOndrej ŠčurkaŠtefan Štefek