Sneh komplikuje dopravu, na priechodoch sa skrížili kamióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kamion sneh donovaly
Horský priechod Čertovica je prejazdný len s reťazami. Foto: SITA/Jano Šperka

ŽILINA 9. decembra (WEBNOVINY) – V takmer celom Žilinskom kraji sneží alebo prší, cestári upozorňujú na zasnežené cesty najmä na Orave a v okolí Terchovej.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

Výnimka platí pre úseky D1 Hybe – Važec, R3 Sedliacka Dubová – Široká, Tvrdošín – Trstená a R4 obchvat Svidníka, kde je na vozovkách vrstva kašovitého snehu do 2 centimetrov, informuje Slovenská správa ciest. Na cestách III. triedy v okolí Námestova s kašovitým až utlačeným snehom do 10 centimetrov.

Zhoršená viditeľnosť aj sneženie

Stella centrum hlási skrížené kamióny a zdržanie na horských priechodoch Makov a Šturec. Horské priechody Donovaly a Šturec sú navyše uzavreté pre nákladné vozidlá nad 10 metrov celkovej dĺžky.

Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdná len so snehovými reťazami, ostatné horské priechody v kraji sú prejazdné bez aktuálnych obmedzení, no treba na nich rátať s vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, na Hutách a Príslope až do piatich centimetrov. Na Kysuciach a Orave upozorňujú cestári aj na zníženú viditeľnosť pre silné sneženie.

Kamion sneh
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

V Prešovskom kraji sú cesty zjazdné

Na severných úsekoch v pondelok snežilo, postupne sa zrážky zmenili na dážď. Na vozovkách je kašovitá vrstva snehu alebo sú cesty mokré. Cestári upozorňujú, že k večeru a v noci sa môže vytvárať poľadovica. Riziko poľadovice platí na celé územie Prešovského kraja.

Agentúre SITA to povedal vedúci odboru prevádzky Miroslav Milý zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja.

Zvýšenú pozornosť musia venovať vodiči riadeniu aj v okolí hraničného priechodu s Poľskom vo Vyšnom Komárniku, kde v pondelok nasnežilo a v priebehu dňa sa sneh topil. Problémy tu mali kamionisti, ktorí tvoria pred hranicou kolónu. Cesta je prejazdná.

Horský priechod Herľanské sedlo je v zimnom období neudržiavaný. Cestu 018 147 Štrba -Šuňava v piatok minulý týždeň uzavreli.

Pod Tatrami sú cesty prejazdné

Situácia na cestách pod Tatrami sa po víkende upokojila. Všetky cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča sú zjazdné s jedinou výnimkou. Popradským cestárom sa stále nepodarilo uvoľniť cestu medzi obcami Štrba a Šuňava.

Situácia však ani tu nie je dramatická, keďže do obce Šuňava vedie od Štrby aj ďalšia prístupová cesta. „Cestu nám stále zafúkava sneh,“ uviedol pre SITA riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. V celom podtatranskom regióne naďalej fúka vietor.

Vo vyššie položených oblastiach sneží, v nižších polohách mrholí, takže na cestách sa vytvára poľadovica. Ešte v nedeľu odvolali popradskí cestári II. kalamitný stupeň na cestách. Momentálne zvládajú cestári údržbu ciest vlastnými mechanizmami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav