Sneh, záveje a vyliaty Hron komplikujú dopravu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Povoden_auto
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 3. apríla (WEBNOVINY) – Počasie komplikuje od rána dopravu na slovenských cestách.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 3. stupňa pre východ Levického okresu. Hrozí mu povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa. Hladiny riek budú stúpať pre doznievajúcu mimoriadnu situáciu a očakávané zrážky.

Na povodne sa pripravujú aj hasiči, ktorí vytiahli do boja s vodou ťažkú techniku.

Najproblematickejšie úseky:

* V noci z utorka na stredu napadlo v Poprade takmer 15 cm nového snehu. Cestári vymenili techniku určenú na čistenie ciest po zime a plátanie výtlkov opäť za pluhy a sypače. V akcii je 11 mechanizmov.

* Cesta III/510 15 – Hronovce-Malé Ludince je uzatvorená, z brehov sa vyliala rieka Hron. Aj cesta III/508 20 – Slatina – Tupá je uzatvorená pre vyliatu vodu.

* Dopravná nehoda v km 475,300 D1, pravý jazdný pás, smer Hybe – Važec. Čiastočná uzávierka pomalého jazdného pruhu a odstavného pruhu. Doprava vedená v rýchlom jazdnom pruhu.

* Prvý povodňový stupeň podľa internetovej stránky SHMÚ je na riekach Bodva pri Turni nad Bodvou, pod Ružínskou priehradou na rieke Hornád, na Roňave pri Michaľanoch, ako aj na rieke Bodrog v strede nad Bodrogom.

*V Košickom kraji je druhý povodňový stupeň na rieke Latorica v katastri mestečka Veľké Kapušany, okres Michalovce.

* Na ceste III/503010 Malacky – Rohožník je hlásená poľadovica.

* Pre silný vietor sa na cestách v okrese Turčianske Teplice a v oblasti Trstenej miestami tvoria snehové jazyky.

* Snehové jazyky sa tvoria aj na horských priechodoch Čertovica a Besník a na hraničnom priechode s Poľskom Skalité – Zwardoň.

* Cesta I/59 horský priechod Donovaly je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 m celkovej dĺžky.

* V obci Svrčinovec v smere do Českej republiky stojí v jazdnom pruhu pred železničným priecestím pokazený kamión, ktorý je označený výstražným označením.

* V oblasti Lozorna, Zvolena, Banskej Bystrice, Beluše a Trstenej silný dážď alebo sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 m.

* Na ceste I/14 na horskom priechode Šturec hrozí nebezpečenstvo padania lavín.

Košický kraj

Na rieke Latorica je druhý stupeň

V Košickom kraji je druhý povodňový stupeň na rieke Latorica v katastri mestečka Veľké Kapušany, okres Michalovce. Situácia je podľa zástupcu primátora Veľkých Kapušian Ferencza Boczána zatiaľ pokojná a bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. „Momentálne nemám informácie, že by v meste zvýšené hladiny vôd spôsobili problémy. Kolegov však mám v teréne a situáciu monitorujeme,“ dodal.

Aj na ostatných riekach a potokoch v Košickom kraji evidujú vodohospodári vzostup hladín. Prvý povodňový stupeň podľa internetovej stránky SHMÚ je na riekach Bodva pri Turni nad Bodvou, pod Ružínskou priehradou na rieke Hornád, na Roňave pri Michaľanoch, ako aj na rieke Bodrog v strede nad Bodrogom.

Prešovský kraj

Na D1 medzi Prešovom a Budimírom je obmedzená rýchlosť

Cestárom sa podarilo krátko pred 11:00 sprejazdniť horský priechod Vernár v okrese Poprad, ktorý od 7:20 pre husté sneženie uzavreli pre nákladnú – kamiónovú prepravu dopravní policajti. V tom čase osobné motorové vozidlá mohli jazdiť iba v jednom jazdnom pruhu striedavo, v súčasnosti je celá komunikácia zjazdná.

Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, na D1 sú rýchlostné obmedzenia, policajti tu robia dopravné kontroly.

V smere Prešov – Budimír je znížená rýchlosť jazdy v pravom jazdnom pruhu na 60 kilometrov za hodinu a v ľavom pruhu na 80 kilometrov za hodinu. Obmedzenie rýchlosti potrvá zhruba do 12:00.

Vodiči musia rátať v okolí Popradu a Starej Ľubovne so snežením. V okolí Prešova je dážď so snehom. V ostatných častiach kraja prevláda dážď. Na celom území je zamračené, fúka slabý vietor. Teploty sa pohybujú od – 3°C (Tatranská Štrba) do + 4° C (Stakčín).

Cesty I. a II. triedy sú mokré, alebo s vrstvou kašovitého snehu do štyroch centimetrov. Cesty III. triedy sú prevažne s ujazdenou vrstvou snehu od troch do piatich centimetrov. Hovorca Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáš Lažo informoval, že cestári použili na posyp komunikácií inertný a chemický materiál. Za noc prepluhovali 1 486 kilometrov ciest v strediskách Bardejov, Poprad, Stará Ľubovňa a Prešov.

Popradskí cestári namiesto opráv výtlkov odhŕňajú sneh

Správa mestských komunikácií v Poprade musela dnes vymeniť techniku určenú na čistenie ciest po zime a plátanie výtlkov opäť za pluhy a sypače. V noci z utorka na stredu napadlo v Poprade takmer 15 cm nového snehu.

Husté sneženie, ktoré podľa riaditeľa Správy mestských komunikácií Petra Fabiana doslova zasypalo Poprad, si vynútilo opätovné nasadenie dostupnej techniky i ľudí do zimnej údržby. Počas nočnej zmeny bolo v akcii šesť mechanizmov. Dnes od skorých ranných hodín bojuje so snehom 11 mechanizmov.

„V minulom roku sme už 18. marca mali zimnú údržbu ukončenú. Zbierali sme z ulíc posyp a opravovali diery na cestách. Dnes máme 3. apríla a vonku to vyzerá ako uprostred zimy,“ konštatuje šéf popradských cestárov.

Práce na odstraňovaní výtlkov, ktoré popradskí cestári plánovali v najbližších dňoch, museli opäť odsunúť. „Od začiatku roka až do tohto sneženia sme pritom do opravy výtlkov počas priaznivého počasia dali už 35 ton studenej obaľovanej zmesi,“ uzatvára Fabian.

Vyššie náklady na zimnú údržbu a následne aj opravy ciest po zime si vyžiadajú aj úpravu rozpočtu mesta, čo už avizoval primátor Anton Danko. „Musíme byť pripravení na to, že v apríli budeme musieť meniť rozpočet a naliať nejaké finančné prostriedky do Správy mestských komunikácií, aby sme dali cesty do poriadku,“ povedal primátor.

Správa mestských komunikácií v Poprade spravuje mestské cesty v celkovej dĺžke vyše 69 kilometrov a chodníky v dĺžke takmer 80 kilometrov.

Banskobystrický kraj

Hasiči sú v pohotovosti

Na ochranu života, zdravia a majetku občanov pri aktuálne hroziacich povodniach majú štátni hasiči v Banskobystrickom kraji pripravených a v utorok preskúšaných 13 člnov, 36 plávajúcich čerpadiel, 26 kalových čerpadiel, 17 prenosných čerpadiel a deväť špeciálnych oblekov určených na záchranu topiacich. V pohotovosti je tiež potápačská skupina na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Rimavskej Sobote.

Ako ďalej informoval ich banskobystrický krajský hovorca Erik Piater, na základe utorkového rozkazu prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sú hasiči na všetkých staniciach v kraji v službe v stopercentných početných stavoch na každej zmene.

„Celkovo je pripravených 142 príslušníkov a riadiaci funkcionári, ktorí budú okamžite nasadení v prípade, že dôjde k vzniku nejakej udalosti v súvislosti s poveternostnými a hydrologickými podmienkami. Zároveň ďalších 71 príslušníkov HaZZ má nariadenú pohotovosť „na telefóne“ a v prípade potreby budú v krátkom čase pripravení na nasadenie,“ uviedol Piater.

Ako dodal, v utorok večer tiež dislokovali na Okresné riaditeľstvo HaZZ vo Zvolene šesť príslušníkov Záchrannej brigády v Humennom s veľkokapacitným čerpadlom a ďalšími prostriedkami modulu vysokokapacitného odčerpávania, ktorých v prípade potreby nasadia na odčerpávanie na najviac postihnutom mieste v rámci celého Slovenska.

Nitriansky kraj

Zaplavilo niekoľko pivníc

Povodňová situácia v Nitrianskom kraji zostáva pokojná. Problémy s vysokou vodou sú vo Vyškovciach nad Ipľom v okrese Levice, kde namerali na Ipli hodnoty zodpovedajúce tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Rieka má však stále ešte v koryte rezervu.

Cesta tretej triedy od začiatku dediny cez most až k hranici s Maďarskom je uzatvorená. Pomoc hasičov si zatiaľ obec nevyžiadala, potvrdil nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky. „Stále čakáme, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať. Momentálne nie je žiadne veľké nasadenie ľudí a techniky v Nitrianskom kraji,“ povedal Pánsky.

Na niekoľkých miestach v kraji hasiči odčerpávali vodu zo zaplavených pivníc rodinných domov, problémy robí najmä spodná voda. Naposledy zasahovali v Nitrianskych Hrnčiarovciach. „Na Zobore sa zrejme začal viac topiť sneh, tak to stieklo do záhrad a zo záhrad do pivníc,“ skonštatoval Pánsky.

Vodu odčerpávali aj v Nových Zámkoch pri areáli Elektrosvitu, dopoludnia boli hasiči aj vo Vrábľoch, v Tvrdošovciach v okrese Nové Zámky, v Kostoľanoch pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce a v Malej Iži v okrese Komárno. Hasičská ťažká a vyslobodzovacia technika je naďalej odstavená na parkovisku benzínky Tekovské Nemce na rýchlostnej ceste R1 a pripravená na zásah v prípade potreby.

Bratislavský kraj

Doprava je na mokrých cestách spomalená

Aprílové sneženie v Bratislave situáciu na cestách zatiaľ výrazne nekomplikuje, doprava na mokrých cestách je však spomalená. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Vozidlá zimnej údržby dnes zasahovali na požiadanie policajtov či Dopravného podniku Bratislava iba lokálne. Soliť a pluhovať museli cesty od Pražskej ulice smerom na Stupavu. Ako informoval Andrassy, všetky mechanizmy však ostávajú aj naďalej v zimnej pohotovosti a zasahovať budú podľa vývoja počasia a potreby.

Dopravný podnik Bratislava výrazné meškania nehlási, problémy pre nezjazdnosť cesty má však linka č. 35 na Dlhé diely, ktorá nezachádza na Sološnícku a Šaštínsku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Andrassy