Sneh znepríjemňuje vodičom život, Šturec a Donovaly uzavreté

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donovaly, sneh
Foto: Ilustračné foto SITA/Gabriel Lipták

B. BYSTRICA 19. marca (WEBNOVINY) – Horské priechody Šturec a Donovaly sú pre sneženie už od večera pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzavreté.

Ostatné horské priechody v Banskobystrickom kraji sú zjazdné pre všetky vozidlá, cez Čertovicu však nákladné vozidlá môžu len s nasadenými snehovými reťazami.

Cestárom sa počas aktuálneho sneženia na severe kraja darí udržiavať cesty zjazdné, na vozovkách je vrstva kašovitého snehu. V horských polohách a na cestách III. triedy do hrúbky päť centimetrov a na ostatných cestách tenšia. Agentúru SITA informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Peter Vrbický.

Diaľnice a rýchlostné cesty sú zjazdné

Sneh, diaľnica
Foto: SITA/AP

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na celom území Slovenska je prevažne mokrý až pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 5 cm, v horských oblastiach stredného a východného Slovenska aj utlačeného do 10 cm.

Na ceste III/06518 Banská Štiavnica – Hodruša Hámre je skrížený autobus. Cesta je do odstránenia autobusu uzavretá.

Cesta I/59 HP Donovaly, I/14 HP Šturec, I/14 sedlo Malý Šturec – Dolná Štubňa a HP Veľké Pole je pre vozidlá nad 10 m uzatvorená pre silné sneženie.

Na úsekoch ciest horského priechodu Čertovica a II/527 Veľký Krtíš – Dačov Lom sú nutné snehové reťaze pre vozidlá nad 10 m.

Ostatné horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, miestami kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do 4 až 5 cm, okrem horských priechodov Biela Hora a Pezinská Baba, ktorých povrch vozoviek je mokrý.

Znížená viditeľnosť do 100 m pre silné sneženie resp. dážď je v okolí Liptovských Matiašoviec, Štrby, Dargova, Ďurďošíka a Čertovice.

Medzi Svidníkom a Ladomirovou sa zrazili dva kamióny

V jednom jazdnom pruhu pre obidva smery je opäť prejazdný úsek cesty 1/73 Svidník – Ladomirová, kde sa nadránom zrazili dva kamióny. Nehoda sa stala o 4:24, na mieste hasiči odčerpávali ropné látky, ktoré vytekali z vozidiel. Vodiči sa nezranili. Agentúru SITA o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Vladislav Mihál.

V noci na väčšine územia Prešovského kraja snežilo alebo padal sneh s dažďom. Cesty sú zväčša mokré, na niektorých úsekoch, hlavne v severnej časti kraja, s vrstvou utlačeného snehu.

Zhruba od polnoci bola obmedzená rýchlosť na diaľnici D1 Prešov – Košice aj na severnom ťahu D1 Fričovce – Nemešany na maximálnu rýchlosť 100 km/h. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove nadránom informovalo, že obidva úseky diaľnice sú prejazdné bez obmedzení.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem úseku diaľnice D1 Štrba – Bôrik a rýchlostných ciest R2 Ožďany, Figa a R4 a R2 v okolí Košíc, kde povrch vozoviek je pokrytý vrstvou miestami kašovitého snehu hrúbky do 2 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia