Sneženie komplikuje dopravu, Prešov povolal vojsko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sneh odrezal oravské obce od sveta
Obec Oravská Lesná po výdatnom snežení. Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo na Orave šesť obcí. Oravská Lesná, 6. február 2013. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 7. februára (WEBNOVINY) – Na veľkej časti územia Slovenska od rána husto sneží. Počasie komplikuje dopravu na viacerých cestných úsekoch.

Pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa. Na území celého Prešovského kraja pre množstvo snehu vyhlásili mimoriadnu situáciu. Najhoršia situácia bola v okresoch Poprad, Prešov, Sabinov a Bardejov. Množstvo ťažkého a mokrého snehu napadlo aj v Košiciach, na území mesta zatiaľ mimoriadnu situáciu nevyhlásili.

Dlhotrvajúce sneženie spôsobilo zvýšený počet porúch na vedeniach vysokého a nízkeho napätia ako aj výpadky dodávok elektriny vo viacerých okresoch východného Slovenska, ale aj v niekoľkých lokalitách Banskobystrického kraja.

Okrem mimoriadneho množstva napadnutého čerstvého snehu situáciu sťažujú popadané stromy, ktoré sa lámu pod ťarchou snehu. Tie spôsobili kolaps železničnej dopravy na niektorých úsekoch.

Vojaci pomáhajú pri snehovej kalamite v Prešove

Prešov vyhlásil mimoriadnu situáciu od 10:30. Pri snehovej kalamite už zasahujú aj vojaci. Samospráva požiadala Vrtuľníkové krídlo v Prešove o techniku na odhŕňanie snehu v najviac postihnutých častiach mesta. Ozbrojené sily vyslali do terénu Tatru 815 s radlicou, ktorá by mala odhŕňať sneh najmä v starej časti Solivaru, na menších uliciach na Šváboch a na Sekčove.

Obrazom: Prešov bojuje so snehom

Sneh skomplikoval život v Prešove
Mohutné sneženie skomplikovalo obyvateľom presun v mestských uliciach. Prešov, 7. február 2013. Foto: SITA/Viktor Zamborský

Sneh skomplikoval život v Prešove
Mohutné sneženie skomplikovalo obyvateľom presun v mestských uliciach. Prešov, 7. február 2013. Foto: SITA/Viktor Zamborský
Sneh skomplikoval život v Prešove
Mohutné sneženie skomplikovalo obyvateľom presun v mestských uliciach. Prešov, 7. február 2013. Foto: SITA/Viktor Zamborský
Sneh skomplikoval život v Prešove
Ťažký mokrý sneh spôsobil lámanie konárov a stromov na Volgogradskej ulici. Prešov, 7. február 2013. Foto: SITA/Viktor Zamborský
Sneh skomplikoval život v Prešove
Ťažký mokrý sneh spôsobil lámanie konárov a stromov na Volgogradskej ulici. Prešov, 7. február 2013. Foto: SITA/Viktor Zamborský

Prešovský primátor Pavel Hagyari mimoriadnu situácia v meste Prešov zatiaľ neodvolal, hoci sa situácia po výdatnom snežení začala stabilizovať. Ako informovala hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová, ani vo večerných hodinách sa primátor nechystá tento stav zrušiť.

„Z bezpečnostných dôvodov počkáme na vývoj počasia v noci, ak sa počas noci nič mimoriadne nestane, predpokladáme, že by sme mimoriadnu situáciu mohli odvolať ráno, “ povedal primátor Prešova Pavel Hagyari.

Mestská hromadná doprava, ktorá je na pokyn primátora vo štvrtok zadarmo, má pre veľkú vrstvu nového snehu a stále husté sneženie problémy s dodržiavaním harmonogramu, na niektorých linkách meškajú spoje okolo 30 minút.

Problémy robia kolóny áut a zablokované kamióny. Radnica prosí obyvateľov, aby nepoužívali osobné automobily, ale radšej využili MHD, ktorá je dnes na pokyn primátora zadarmo.

O pomoc záchrannej brigády požiadali aj z okresu Vranov nad Topľou. Do terénu je vyslaných päť príslušníkov HaZZ s motorovými pílami. Odstraňovať budú popadané stromy, ktoré tvoria prekážku na cestnej komunikácii III. triedy, v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá a pri obci Detrík v okrese Vranov nad Topľou.

Ako informovala Miriam Žiaková z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru informovala, že sily a prostriedky hasičských staníc už kapacitne v niektorých okresoch nepostačujú na odstraňovanie následkov a likvidáciu udalostí spôsobených snehovou kalamitou.

https://www.youtube.com/watch?v=yt0_rf26lGo

Niektoré úseky ciest v Košickom kraji sú stále uzavreté

V okresoch Košice okolie a Spišská Nová Ves sú stále niektoré cesty neprejazdné pre popadané stromy. Informovala o tom popoludní hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobríková. Uviedla, že v pôsobnosti Správy ciest KSK sú pre popadané stromy stále uzavreté úseky ciest III/050194 – Hyľov – Zlatá Idka, II/547 – Košice – Jaklovce a II/548 – Medzev – Smolník.

Horský priechod Súľová na ceste II/533 je už sprejazdnený, v jednom jazdnom pruhu je prejazdný aj úsek Spišský Štvrtok – Hrabušice na ceste III/53614. Cesta medzi Malou Lodinou a Ružínom III/5479 je sprejazdnená v oboch smeroch, úsek Hýľov – odbočka na Rudnik III/050194 bola sprejazdnená v jednom smere, no ako informovala Bobríková, spadli tam ďalšie stromy a cesta je opäť uzavretá.

Na Spiši cestári nasadili aj snehovú frézu na sprejazdňovanie a rozširovanie úsekov od Hnilca smerom na rožňavskú stranu. Okrem posýpacích vozidiel Správy ciest KSK vypomáhajú cestárom pri odstraňovaní snehu aj traktory zmluvných organizácií.

„Problémy ešte stále pretrvávajú na úsekoch, ktoré prechádzajú cez lesy, pretože pod ťarchou mokrého snehu sa stromy prehýbajú a padajú na vozovku. Tieto úseky neustále monitorujeme za pomoci hasičov, niektorých starostov, ktorí sú nám tiež nápomocní pri získavaní informácií, ale aj s pomocou vodičov eurobusu a polície,“ hovorí technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa správy ciest KSK Zuzana Fejesová. Doložila, že predpoveď počasia už síce
Sneh and zima
Foto: SITA/Martin Havran

nepredvída sneženie, ale v noci sa má citeľne ochladiť a do rána cestári preto očakávajú celoplošnú poľadovicu.

„Najväčšie problémy nám nespôsobuje príroda, pretože s tou sa vieme vysporiadať. Problémom sú nedisciplinovaní vodiči, ktorí napriek tomu, že by mali prispôsobovať jazdu stavu a povahe vozovky, aj svojim schopnostiam, vyberú sa na taký úsek, o ktorom vopred vedia, že ho nezvládnu,“ dodáva Fejesová.

Napriek veľmi intenzívnemu dlhodobému sneženiu, prejazdnosť hlavných dopravných ťahov a príjazdových komunikácií k dôležitým objektom v Spišskej Novej Vsi, ako je nemocnica, vlaková a železničná stanica, ako aj spojenie s jednotlivými časťami mesta, sa mestu podarilo zabezpečiť, informovala dnes popoludní Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Osobná doprava v meste je podľa krízového štábu bez komplikácií. Naďalej bude pokračovať dočisťovanie ciest, posyp a vývoz snehu hlavne v nočných hodinách do vopred určených lokalít. Mesto pritom využije predovšetkým priestor Priemyselnej zóny Podskala. Niektorí občania na tento účel poskytli aj svoje súkromné pozemky.

Pre odľahčenie osobnej dopravy sa vedenie mesta rozhodlo poskytnúť občanom počas celého piatku 8. februára cestovanie mestskou hromadnou dopravou zadarmo. Zároveň od štvrtka až do nedele 10. februára bude bezplatné parkovanie v centre mesta. V piatok bude na všetkých základných školách a na väčšine stredných škôl v meste vyhlásené riaditeľské voľno. Materské školy budú fungovať v bežnom režime, aby rodičia nemali problém s umiestnením svojich detí. Vo všetkých telocvičniach a na zimnom štadióne pozastavili prevádzku, kým sa zo strechy neodstráni sneh.

V Poprade je kalamita

Sneh, Košice
Foto: SITA/Ivan Fleischer

V Poprade napadlo za posledných 12 hodín do 40 cm nového snehu. Vzhľadom na to, že sneženie neprestáva a vznikajú prvé komplikácie, samospráva vyhlásila 2. kalamitný stupeň.

„Absolútnou prioritou je udržať prejazdné komunikácie zaisťujúce hromadnú autobusovú dopravu, príjazdy k zdravotníckym zariadeniam a pre dopravu nebezpečné miesta. Údržba sa vykonáva pluhovaním, posypom a po ukončení sneženia v prípade potreby odvozom snehu,“ uviedol riaditeľ Správy mestských komunikácií v Poprade Peter Fabián.

Momentálne je v teréne 17 kusov techniky, 13 vozidiel je z autoparku Správy mestských komunikácií a štyri z externých zdrojov. Postupne mesto povoláva ďalšiu dostupnú a voľnú techniku.

Najväčší problém s čistením komunikácií je pri parkoviskách na sídliskách, z ktorých mnoho áut pre snehovú kalamitu ani nevyrazilo.

Na platených parkoviskách sa dnes pre sťaženú dostupnosť nebude vyberať parkovné, závory budú otvorené a pracovníci parkovacej služby budú pomáhať tieto parkoviská dočisťovať.

Samospráva zároveň žiada obyvateľov v tejto náročnej situácii o trpezlivosť a zhovievavosť. Aj keď je nasadená všetka dostupná technika a pracovné sily, čistenie ulíc a ciest bude v tomto počasí veľmi náročné.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky v Poprade pozastavili pravidelný vývoz odpadu. „Harmonogram vývozu odpadu bude posunutý o jeden deň,“ informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Odpad sa tak bude vyvážať v piatok a sobotu.

V súčasnosti pomáha pri odpratávaní snehu pracovníkom Správy mestských komunikácií v Poprade a spoločnosti Brantner, ktorá zabezpečuje vývoz odpadu v meste, aj 50 ľudí zamestnaných v rámci verejnoprospešných prác. Ich úlohou je vyčistiť okolie kontajnerov od množstva snehu tak, aby bolo možné v piatok obnoviť vývoz odpadu.
Snehová kalamita na Orave
Foto: SITA/Milo Fabian

V Žilinskom kraji hlási mimoriadnu situáciu 19 obcí

Mimoriadnu situáciu pre zasnežené cesty vyhlásilo v Žilinskom kraji už 19 obcí. S haldami snehu bojujú najmä na Orave, obce zatiaľ nehlásia žiadne škody. „Ide o klasickú snehovú kalamitu. Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožňuje obciam požiadať o pomoc iné subjekty a náklady si môžu potom dať preplatiť štátu. Obrovské množstvá snehu je potrebné nielen odhrnúť, ale aj odviezť. Vlastnými silami by to nezvládli, preto bolo nutné vyžiadať pomoc,“ uviedol pre agentúru SITA šéf odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V roztrúsených obciach ako Terchová či Belá, ktoré musia odhŕňať desiatky kilometrov ciest rôznej šírky a čistiť veľa mostov a mostíkov, potrebujú haldy snehu aj hneď odvážať, aby neprekážali autobusom, zásobovaniu či prípadným prejazdom záchranárov. „Dnes sme boli na kontrolnom výjazde v Terchovej. Kopy snehu tam odvážajú na miesta, kde sa bude topiť a dostávať do vodných tokov postupne. Aj ostatné obce sme upozornili, aby sneh nehádzali do vodných tokov,“ dodal Hollý.

Na Orave hlási mimoriadnu situáciu 14 obcí, v námestovskom okrese Ťapešovo, Krušetnica, Babín, Klin, Oravská Jasenica, Oravské Veselé, Lokca, Vavrečka, Beňadovo, Oravská Lesná a Mútne a v dolnokubínskom okrese Bziny, Pucov a Malatiná. V žilinskom okrese bojujú so snehovou kalamitou Terchová, Belá, Čičmany, Lutiše a Štiavnik.

Na Orave nasnežila Perinbaba ďalších 30 centimetrov

Na Orave a Liptove napadlo za posledné dve hodiny až 30 centimetrov nového snehu, cestári aktuálne hlásia husté sneženie v celom Žilinskom kraji.

Mimoriadnu situáciu pre zasnežené cesty vyhlásilo v Žilinskom kraji už 19 obcí. S haldami snehu bojujú najmä na Orave, obce zatiaľ nehlásia žiadne škody. „Ide o klasickú snehovú kalamitu. Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožňuje obciam požiadať o pomoc iné subjekty a náklady si môžu potom dať preplatiť štátu. Obrovské množstvá snehu je potrebné nielen odhrnúť, ale aj odviezť. Vlastnými silami by to nezvládli, preto bolo nutné vyžiadať pomoc,“ uviedol pre agentúru SITA šéf odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Obrazom: Sneh odrezal oravské obce od sveta

Sneh odrezal oravské obce od sveta
Obec Oravská Lesná po výdatnom snežení. Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo na Orave šesť obcí. Oravská Lesná, 6. február 2013. Foto: SITA/Milo Fabian

Sneh odrezal oravské obce od sveta
Obec Oravská Lesná po výdatnom snežení. Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo na Orave šesť obcí. Oravská Lesná, 6. február 2013. Foto: SITA/Milo Fabian
Sneh odrezal oravské obce od sveta
Obec Oravská Lesná po výdatnom snežení. Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo na Orave šesť obcí. Oravská Lesná, 6. február 2013. Foto: SITA/Milo Fabian
Sneh odrezal oravské obce od sveta
Obec Oravská Lesná po výdatnom snežení. Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo na Orave šesť obcí. Oravská Lesná, 6. február 2013. Foto: SITA/Milo Fabian
Sneh odrezal oravské obce od sveta
Obec Oravská Lesná po výdatnom snežení. Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo na Orave šesť obcí. Oravská Lesná, 6. február 2013. Foto: SITA/Milo Fabian

V roztrúsených obciach ako Terchová či Belá, ktoré musia odhŕňať desiatky kilometrov ciest rôznej šírky a čistiť veľa mostov a mostíkov, potrebujú haldy snehu aj hneď odvážať, aby neprekážali autobusom, zásobovaniu či prípadným prejazdom záchranárov. „Dnes sme boli na kontrolnom výjazde v Terchovej. Kopy snehu tam odvážajú na miesta, kde sa bude topiť a dostávať do vodných tokov postupne. Aj ostatné obce sme upozornili, aby sneh nehádzali do vodných tokov,“ dodal Hollý.

Na Orave hlási mimoriadnu situáciu 14 obcí, v námestovskom okrese Ťapešovo, Krušetnica, Babín, Klin, Oravská Jasenica, Oravské Veselé, Lokca, Vavrečka, Beňadovo, Oravská Lesná a Mútne a v dolnokubínskom okrese Bziny, Pucov a Malatiná. V žilinskom okrese bojujú so snehovou kalamitou Terchová, Belá, Čičmany, Lutiše a Štiavnik.

V okrese Prievidza platí prvý stupeň kalamitnej situácie

V takmer celom Trenčianskom kraji pribudlo od stredy niekoľko centimetrov snehu. Najhoršia situácia je v okrese Prievidza, kde husto sneží a fúka nárazový vietor.

Vyhlásený je tu prvý stupeň kalamitnej situácie, ktorý by mal podľa technického námestníka Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Milana Halása platiť až do 18:00.

Počasie skomplikovalo dopravu. Cesta I/64 od obce Nitrianske Pravno na Fačkovské sedlo v smere na Žilinu je neprejazdná pre nákladné vozidlá, cesta 1/50 medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom je neprejazdná pre kamióny.

Kým v okrese Prievidza platí kalamitná situácia, v okrese Myjava a Nové Mesto nad Váhom miestami nesnežilo vôbec. V teréne majú cestári 39 posypových vozidiel a jeden traktor. Ako informoval Halás, cesty prvej a druhej triedy sú mokré, na cestách tretej triedy sa miestami vyskytuje kašovitá vrstva snehu do jedného až dvoch centimetrov. Teploty v kraji sú medzi 0 až – 2 stupne Celzia.

Trenčianski policajti upozorňujú, že na diaľnici D1 hrozí riziko šmyku.

Sneh and zima
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavel Hagyari