SNS podáva trestné oznámenie pre lístky na hokej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko v príprave pokorilo Bielorusko
Vypredaný Zimný štadión Ondreja Nepelu v prípravnom zápase pred Majstrovstvami sveta v hokeji 2011 medzi Slovenskom - Bieloruskom. Bratislava, 24. apríl 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 2. mája (WEBNOVINY) – Trestné oznámenie v súvislosti s venovaním lístkov na majstrovstvá sveta v hokeji verejným funkcionárom a úradníkom podáva opozičná Slovenská národná strana (SNS). „Podávame trestné oznámenie na generálnu prokuratúru, aby preskúmala konanie všetkých predstaviteľov ústredných orgánov štátnej správy, samosprávy, vyšších územných celkov, stavebného úradu, ktorý vydával povolenie na výstavbu (…) ja si myslím, že mohla byť naplnená aj skutková podstata trestného činu podplácania,“ povedal dnes na tlačovej besede podpredseda strany Andrej Danko.

Pripomenul, že súčasťou stavby hokejového štadióna bol aj nový hotel, ktorý mal problém pre svoju výšku či heliport.

„Aj ustanovenie trestného zákona hovorí o tom, že politik alebo verejný činiteľ nesmie prijať v súvislosti s výkonom svojej funkcie majetkovú alebo nemajetkovú výhodu alebo poslanec dar,“ vysvetlil. Politikov a úradníkov Danko opätovne vyzval, aby lístky na hokej, ktoré dostali zadarmo, buď venovali na charitatívne účely alebo vrátili hokejovému zväzu.

„Ako chcete prísť na kontrolu, keď si sadnete do VIP-ky? Dneska pôjdete zadarmo na hokej, ako chcete ísť potom na kontrolu, ktorá bude relevantná?“ pýtal sa obdarovaných s náznakom na možný konflikt záujmov. Ako spresnil, táto výzva sa netýka prezidenta Ivana Gašparoviča či premiérky Ivety Radičovej, ktorým tento honor z titulu funkcie právom prináleží, ale týka sa úradníkov zo stavebného úradu či Najvyššieho kontrolného úradu SR, ktorí majú neskôr kontrolovať proces výstavby štadióna.

Danko sa nazdáva, že štadión je predražený a bol by skôr za multifunkčnú halu na periférii hlavného mesta. „Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja si splnil jeden sen, pre mužstvo, ktorého je majoritným akcionárom, zabezpečil jeden reprezentačný štadión,“ povedal o Jurajovi Širokom a klube Slovan Bratislava.

Kritikou nešetril ani na adresu predsedu niekdajšieho koaličného partnera národniarov Roberta Fica. „Za pár futbalových ihrísk ustúpil z tlaku na SPP,“ povedal o výstavne ihrísk, ktoré Fico ako premiér otváral po celom Slovensku, a na ktoré prispela aj Nadácia Slovenského plynárenského priemyslu.

Pôvodne sa mal na tlačovej besede zúčastniť aj predseda SNS Ján Slota, ktorý chcel informovať o stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou, toto rokovanie sa však presunulo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoJán Slota
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana