Som nevinný, vyhlásil údajný drogový díler Baki Sadiki

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Baki Sadiki
Baki Sadiki na súde vyhlásil, že všetko je omyl a že je nevinný. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 1. októbra (WEBNOVINY) – Na Okresnom súde v Prešove v utorok začal obnovený proces s Albáncom Bakim Sadikim, ktorého ten istý súd v pôvodnom konaní odsúdil v septembri 2011 za obchodovanie s drogami na 22 rokov.

Prokuratúra aj obžalovaný odmietli dohodu o vine a treste. Predseda senátu na verejnom zasadnutí určil termín hlavného pojednávania na dva dni, na 7. a 11. novembra. Zároveň rozhodol, že obžalovaný ostáva vo väzbe.

Baki Sadiki spolu so svojim obhajcom sa vzdali práva podať proti väzbe sťažnosť, čím toto rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť.

Obhajca Bakiho Sadikiho to zdôvodnil tým, že by to bolo zbytočné a mohlo by to proces predlžiť. Podľa jeho vyjadrenia ich záujmom je, aby sa čím skôr vo veci konalo a rozhodlo.

Ako vysvetlil hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák, znamená to, že v konaní sa bude pokračovať na podklade pôvodnej obžaloby. Súd bude musieť opätovne vykonať dokazovanie.

Obžalovaný Baki Sadiki pred súdom prehlásil, že je nevinný, celá vec je podľa jeho vyjadrenia omyl. „Žiadam oslobodenie. Úprimne a čestne vyhlasujem, skutočne som nevinný,” povedal počas verejného zasadnutia Baki Sadiki. Po skončení pojednávania pre média vyhlásil, že je presvedčený, že svoju nevinu dokáže.

Prokurátorka navrhla vypočuť piatich kľúčových svedkov, medzi nimi aj Jána Cibulu a Juraja Jambricha, ktorí boli spoluobžalovanými v pôvodnom procese s Bakim Sadikim a dostali zhodne trest 15 rokov odňatia slobody. Ďalej medzi svedkami má byť priateľka Bakiho Sadikiho a ešte dve ženy.

Ostatných svedkov, ktorí vypovedali v pôvodnom procese, prokuratúra nenavrhuje opätovne vypočuť, žiada iba prečítať ich výpovede. Prokurátorka uviedla, že na pôvodnej obžalobe trvá. Na otázku, či očakáva nejaký zvrat v dokazovaní, povedala, že obhajoba zatiaľ nenavrhla žiadne iné dôkazy a nevie, ako bude vypovedať Baki Sadiki. Pokiaľ hlavné pojednávanie neprinesie iné dôkazy, aj naďalej bude trvať na navrhovanom treste.

Genéza procesu s Bakim Sadikim
Baki Sadiki
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Pôvodný proces s Bakim Sadikim sa začal v jeho neprítomnosti 24. januára 2011 na Okresnom súde v Prešove. Spolu s hlavným obžalovaným boli súdení aj jeho dvaja komplici, ktorých súd poslal zhodne na 15 rokov za mreže. Baki Sadiki, ktorý bol v tom čase na úteku na neznámom mieste, bol odsúdený v neprítomnosti na 22 rokov.

Podľa obžaloby v rokoch 2007 a 2008 z Turecka distribuovali na Slovensko drogy, ktoré boli ukryté v letnej obuvi. Verdikt prvostupňového súdu potvrdil 21. septembra 2011 aj odvolací Krajský súd v Prešove.

Bakiho Sadikiho zadržali na základe medzinárodného zatykača v kosovskom Gnjilane v októbri minulého roka. Následne požiadal o obnovenie procesu z dôvodu, že nebol prítomný na súde a nemohol sa osobne brániť proti obžalobe. Okresný súd v Prešove 30. mája tohto roku rozhodol o obnovení procesu, proti čomu podal prokurátor sťažnosť.

O tej rozhodol Krajský súd v Prešove 3. septembra, keď zrušil rozhodnutie prvostupňového sudu z procesných dôvodov a zároveň sám nariadil obnovu procesu.

Vysvetlil to tým, že umožnenie nového procesu bola podmienka kosovských justičných orgánov pri vydávaní Bakiho Sadikiho na Slovensko. Ministerstvo spravodlivosti SR zastáva iný názor a tvrdí, že Kosovo si takúto podmienku neuplatnilo. Iné pochopenie mal spôsobiť zlý preklad do slovenčiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Baki Sadiki