Prokurátor Kováčik získal titul z odboru, ktorý neštudoval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kováčik
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik získal titul PhD. vo vedeckom odbore, ktorému sa nikdy nevenoval. Upozornil na to denník Sme.

Diplom mu vydala súkromná Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety.Ide o tú istú školu, ktorá dala PhD. aj predsedovi KDH Jánovi Figeľovi.

Kováčik sa odmietol baviť o tom, ako titul dostal. „Čo vám mám ja vysvetľovať? Ja som si titul neudelil.“ Ani škola neprezradila, akému vedeckému odboru sa venoval. Doktorandské štúdium poskytuje v odboroch verejné zdravotníctvo, ošetrovateľstvo a sociálna práca.

Kováčik svoj doktorát nikdy nespomenul

Prezident vymenoval rektorov vysokých škôl
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Kováčik sa nimi podľa Sme nikdy nezaoberal. V 80. rokoch sa stal doktorom práv na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, po štúdiu hneď nastúpil na vojenskú prokuratúru. Od roku 2004 je na špeciálnej prokuratúre, ktorá má bojovať proti korupcii a vážnemu zločinu.

Škola podľa Sme ignorovala otázky, či bol Kováčik na prijímačkách, ako dlho študoval, aká bola téma jeho dizertačnej práce. Nezverejnila ani to, kedy titul obhájil. Denník upozornil, že keď parlament v apríli 2009 druhýkrát volil Kováčika za šéfa špeciálnej prokuratúry, v oficiálnom životopise nespomenul, že má doktorát.

V roku 2011 začal fungovať Centrálny register záverečných prác, kde záznam o jeho dizertačke podľa Sme nie je. Titul tak pravdepodobne získal v období do jeho spustenia. Rektor školy Vladimír Krčméry po hovorcovi Ivanovi Bielikovi odkázal, že informácie, ktoré register neobsahuje, škola „vzhľadom na termín ich zákonnej registrácie nie je povinná verejnosti poskytnúť.

Dizertačná práca nie je dostupná ani v knižnici

Gorila
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Denníku Sme sa nepodarilo dostať ani ku Kováčikovej dizertačnej práci. Krčméry ju neukázal. Prístupná nie je ani v knižnici školy, hoci to vyžadujú predpisy. Pracovníčka zodpovedná za doktorandské štúdium zas tvrdila, že na jej ukázanie potrebuje súhlas Krčméryho. Neposkytol ju ani Kováčik. Škola v smernici o doktorandskom štúdiu vyžaduje aj publikačnú činnosť.

Sme uviedlo, že o Kováčikovi nie je známe, že by písal odborné články v odboroch ošetrovateľstvo, verejné zdravotníctvo či sociálna práca. Akú publikačnú činnosť má za sebou, neprezradil.

Akreditačná komisia začne v najbližšom období preverovať, či škola od svojho vzniku v roku 2003 pochybila pri udeľovaní titulov PhD. Skúmať teda bude aj Kováčika. Kontrolu nariadil minister školstva Dušan Čaplovič potom, ako Sme upozornilo, že škola v roku 2007 odpustila šéfovi KDH Jánovi Figeľovi nedostatky v dizertačnej práci a titul mu dala, lebo bol vo významnej funkcii eurokomisára pre vzdelávanie.

Kováčik na svoju obranu vytiahol kauzu Gorila. Za prekvapujúce označil, že téma titulu sa otvára v čase, keď sú „spochybňované všetky osoby, ktoré sa podieľajú na vyšetrovaní trestnej veci s pracovným názvom Gorila“.

Novinár Tom Nicholson v knihe Gorila opísal, ako naňho Kováčik v júni 2009 kričal, keď mu neprezradil, ako sa k spisu Gorila dostal. Zdroj informácií podľa Nicholsona zaujímal Kováčika viac ako obsah spisu. Prvé vyšetrovanie Gorily nič nezistilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičDušan KováčikTom NicholsonVladimír Krčméry
Firmy a inštitúcie Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety