Spisovateľa Martina Rázusa bude pripomínať pomník

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Razusovo nabrezie, zapcha, kolona
Rázusovo nábrežie v Bratislave. Foto: SITA/Pavol Urban

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Osobnosť i prácu slovenského spisovateľa Martina Rázusa bude v Bratislave pripomínať jeho pomník.

Ten vyrastie na Rázusovom nábreží, kde pomník plánuje Spolok Martina Rázusa odhaliť 24. októbra.

Agentúru SITA o tom informoval Ján Juráš zo Spolku Martina Rázusa. Ako dodal, cena pomníka dosiahne 60-tisíc eur.

Autormi pomníka Martina Rázusa sú výtvarník Martin Dzurek a architekt Daniel Bartoš, ktorých odborná porota ešte v roku 2008 vybrala vo verejnej súťaži na výtvarné dielo.

Návrh pomníka je podľa Juráša inšpirovaný komplexnou osobnosťou slovenského spisovateľa, básnika, publicistu, kňaza a politika Martina Rázusa. „Pomocou priamych odkazov, ale i abstrakcie sa snaží sprítomniť jeho osobnosť a prácu,“ vysvetlil Juráš.

Rázusov pomník bude nielen spomienkou na spisovateľa, ale cieľom návrhu je aj vytvoriť objekt s informatívnou a vzdelávacou funkciou. Dominantou pomníka bude vysoký žulový pilier pozostávajúci z jedenástich platní. Každá z nich reprezentuje jedno miesto, kde spisovateľ počas života pôsobil s označením názvu tohto miesta. Na každej strane piliera budú sklenené hranoly, kde bude vygravírovaný krátky portrét autora s podpisom, jeho citát, chronológia jeho života a citát z knihy Argumenty. Večer bude pomník osvetlený.

Základný kameň pomníka Martina Rázusa odhalili už vlani 18. októbra. V utorok tento týždeň vybetónovali základy pre hlavný pilier. „Odhaliť pomník chceme 24. októbra na záver Letokruhu Martina Rázusa 2012/2013, čo je veľký počet rôznych podujatí od termínu 75. výročia smrti (8. augusta 1937) po termín 125. výročia narodenia 18. októbra 2013,“ priblížil Juráš. Ako dodal, práce na pomníku v minulosti spomalili vonkajšie okolnosti, najmä návrh cyklotrasy vedúcej cez územie pomníka. Tie sa však podarilo vlani vďaka spolupráci mesta Bratislavy, mestskej časti Staré Mesto a ďalších organizácií odstrániť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia