Splnomocnenec Pollák chce pamätník obetí rómskeho holokaustu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Pollák
Peter Pollák Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity si chce uctiť rómske obete holokaustu aj tým, že na mieste, ktoré sa spája s perzekúciami Rómov v hlavnom meste SR, plánuje postaviť pamätník.

Agentúre SITA informáciu poskytol komunikačný odbor ministerstva vnútra.

„O rómskom holokauste sa hovorí, že je zamlčaný a zabudnutý… Do budúcnosti chce Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporiť historický výskum tejto jednej z najsmutnejších kapitol rómskych dejín.

Historické fakty a poznatky o prenasledovaní a deportovaní Rómov do pracovných táborov a následne do vyhladzovacích koncentračných táborov sú minimálne a nedostatočné,“ vyhlasuje splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Rómsky holokaust si pripomíname 2. augusta. Pollák vyzýva, aby sa Rómovia pri tejto príležitosti spojili v úsilí zlepšiť svoje spoločenské a ekonomické postavenie v krajine. Európa a Rómovia si v tento deň pripomínajú vyvraždenie tisícov rómskych mužov, žien a detí v plynových komorách koncentračného tábora Osvienčim – Birkenau v noci z 2. na 3. augusta v roku 1944.

„Z dôvodov, prečo sa páchali a ospravedlňovali zločiny proti ľudskosti a sústavne sa prenasledovali Rómovia, až mrazí,“ cituje stanovisko Polláka. Nacistickému vyčíňaniu padlo počas druhej svetovej vojny za obeť 250-tisíc až 500-tisíc ľudí.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pollák