Spolupráca krajín V4 témou Vyšehradského fóra mladých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
EAC konferencia
EAC konferencia

BRATISLAVA 29. novembra (WBN/PR) – Počas víkendu 25. až 27. novembra prebehlo v Banskej Bystrici Vyšehradské fórum mladých 2011, na ktorom vystúpili mnohí odborníci na spoluprácu krajín V4. Konferencia bola dielom študentov pôsobiacich v mimovládnej organizácii Euroatlantické centrum (EAC).

Zahraničných hostí z členských krajín V4 privítali organizátori spolu s primátorom mesta Petrom Gogolom na otváracej recepcii v priestoroch mestskej radnice. V sobotu otvoril prezident EAC Martin Nastišin celodenné diskusné fórum o prehlbovaní spolupráce Vyšehradskej skupiny do budúcnosti. Počas panelových diskusií vystúpili so svojimi príspevkami odborníci z veľvyslanectiev a ministerstiev členských krajín, zástupcovia domácich aj zahraničných think-tankov a predstavitelia akademickej sféry.

Štyri diskusné panely sa venovali spoločným úlohám a výzvam budúcej spolupráce v rámci Vyšehradskej skupiny i medzinárodných štruktúr EÚ a NATO. Ako jeden z dlhodobých cieľov zahraničnej politiky členov Vyšehradskej štvorky potvrdili Politiku východného partnerstva, ktora má za úlohu zvýšiť integračné, hospodárske, či bezpečnostné možnosti krajín východnej Európy. Diskusné panely sa venovali širokému spektru oblastí zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktoré spadajú do sféry záujmov štátov Vyšehradskej štvorky. Účastníci pripomenuli doterajšie integračné úspechy štyroch stredoeurópskych krajín, jeho súčasné smerovanie či nadchádzajúce výzvy v rámci členstva v Európskej únii a NATO. Na fóre boli spomenuté mnohé nové a zaujímavé pohľady na integráciu vo vyšehradskom regióne, ako napríklad spoločná národná identita V4 či možnosti spolupráce medzi rezortmi obrany prostredníctvom metódy „pooling and sharing“. Okrem reakcií na bezpečnostné výzvy či spoločné prístupy členských krajín v orgánoch medzinárodných organizáciách sa kriticky prezentovala integrácia V4, ako možný príklad pre transformáciu krajín Východného partnerstva.

Ako zdôraznil Lukáš Fúčela z Euroatlantického centra, špecifikom Vyšehradského mládežníckeho fóra je fakt že bolo pripravované v réžii študentskej mimovládnej organizácie EAC v spolupráci s ďalšími troma partnermi z Českej republiky (Jagello 2000), Poľska (Euro-Atlantic Association) a Maďarska (Corvinus Society for Foreign Affairs and Culture) a okrem nich sa fóra zúčastnili aj participanti z krajín Východného partnerstva.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať