Spor Mikloš verzus Fico neskončil ani po 7,5 roku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mikloš
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Zdĺhavý sedem a polročný spor na ochranu osobnosti medzi žalobcom Ivanom Miklošom a odporcom Robertom Ficom za jeho výrok o tom, že Mikloš je vzhľadom na dianie okolo privatizácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) bohatý človek, sa ani na dnešnom pojednávaní neskončil. Sudkyňa ho po výsluchu dvoch svedkov odročila na 8. októbra, kedy budú záverečné reči a potom by mal padnúť verdikt. „Robert Fico používa hrubé lživé obvinenie na politické obvinenie na politických oponentov ako metódy svojej práce, nie je schopný sa ospravedlniť. Za sem a pol roka nebol schopný doložiť pravdivosť krivých obvinení o tom, že som mal spáchať závažný trestný čin,“ povedal po súde Mikloš.

Dnes pred súdom vypovedal veľvyslanec SR v Maďarsku a bývalý šéf zahraničného výboru NR SR, vtedy nominant SDĽ Peter Weiss a bývalý poslanec NR SR za SNS Rastislav Šepták. Zvyšní predvolaní svedkovia neprišli. Weiss a Šepták ani nepoznali predmet sporu a podobne ako predchádzajúci svedkovia nemali vedomosť, že by sa Miklošov majetok zvýšil, ani že by mal nejakú výhodu z predaja SPP, resp. či mohol Mikloš ovplyvniť rozhodnutie o privatizácii SPP. „Všetci svedkovia, ktorých prišlo sedem na tieto pojednávania a ktorých predvolal on (Fico – pozn. SITA) ) a jeho právna zástupkyňa, ktorí mali preukázať pravdivosť jeho tvrdení, dokázali opak – vyvrátili pravdivosť týchto tvrdení. Myslím si, že to svedčí o úbohosti Roberta Fica,“ konštatoval Mikloš. Ten na súd chodieva takmer vždy, Fico menej. Jeho obhajkyňa ho dnes ospravedlnila pre pracovnú zaneprázdnenosť. „Robert Fico robil obštrukcie celých tých sedem rokov,“ uviedol Mikloš. Súd už v minulosti raz rozhodol, že sa mu má Fico ospravedlniť, ale Najvyšší súd prípad vrátil. „Aj to sporné zrušenie toho rozsudku bolo len z procesného dôvodu, že (Fico – pozn. SITA) nebol na vyhlásení rozsudku, mal tam byť,“ vyhlásil Mikloš.

Mikloš žaloval Fica za výrok z februára 2003. Vtedy Fico ako opozičný poslanec na tlačovej besede okrem iného vyslovil podozrenie, že provízie súvisiace s privatizáciou môžu byť zdrojom obrovského bohatstva, ktorým disponuje Vladimír Mečiar. „Môj osobný názor – vzhľadom na to, čo sa všetko dialo okolo Slovenského plynárenského priemyslu, je mimoriadne bohatým človekom pán Mikloš – možno bohatším ako pán Mečiar,“ uviedol Fico na Miklošovu adresu. Po vystúpení Fica na mimoriadnej schôdzi parlamentu ku korupcii, kde odzneli na Miklošovu adresu ďalšie tvrdenia, oznámil vicepremiér, že podá na predsedu Smeru žalobu.

Na súde už v minulosti vypovedali viacerí bývalí ministri z čias privatizácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Pavel Koncoš, Peter Magvaši, František Hajnovič a Mária Machová.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan MiklošMária MachováPeter WeissRobert Fico