SR má v riešení rómskej otázky cenné skúsenosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lellouche
Štátny tajomník pre európske záležitosti Ministerstva zahraničných a európskych vecí Francúzskej republiky Pierre Lellouche počas tlačovej besedy po jeho návšteve Bratislavy. Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Slovensko má v riešení rómskej otázky cenné skúsenosti, ktoré môžu byť užitočné. Na návšteve v Bratislave to v piatok povedal štátny tajomník Francúzskej republiky pre Európske záležitosti Pierre Lellouche, ktorý so slovenskými partnermi rokoval o slovensko-francúzskej politickej a obchodnej spolupráci, ako aj o problematike Rómov. Lellouche zdôraznil, že medzi názormi a postojmi v zásadných politických oblastiach panuje medzi Slovenskom a Francúzskom zhoda. Na margo strategickej dohody o spolupráci medzi Parížom a Bratislavou, ktorú podpísala ešte minulá slovenská vláda, sa Lellouche s ministrom zahraničných vecí Mikulášom Dzurindom dohodli, že treba vytvoriť pracovnú skupinu, a tá zhodnotí jej napĺňanie a navrhne ďalšie možnosti spolupráce. Zástupca tretieho najväčšieho investora na Slovensku zdôraznil, že slovensko-francúzsku spoluprácu treba ešte viacej posilniť a musí byť intenzívnejšia.

V súvislosti nedávnym odmietnutím slovenskej vlády podporiť záchranný balík pre Grécko si Lellouche myslí, že aj slovenský postoj sa bude v tejto otázke vyvíjať. „Musíme robiť všetko pre to, aby sa podobná situácia už neopakovala, z čoho vyplýva uplatňovať sankcie a preventívne opatrenia, ktoré by mali sankciám predchádzať,“ uviedol Lellouche. „Tiež by sme sa mali vyvarovať toho, aby pôžičky inštitúcií a špekulantov nesplácali daňoví poplatníci,“ dodal a potvrdil, že v tejto otázke sa s Dzurindom zhodli.

So slovenským vicepremiérom pre ľudské práva a menšiny Rudolfom Chmelom hovoril Lellouche najmä o problematike Rómov a o riešení rómskej otázky. Podľa Lelloucha je práve toto jeden z hlavných a prvoradých problémov, ktoré stoja pred Európskou úniou. Slovensko má podľa neho v tejto otázke cenné skúsenosti, ktoré môžu byť užitočné. Paríž v týchto dňoch intenzívne pripravuje Stratégiu sociálnej integrácie Rómov. Pre Lelloucha bolo veľmi zaujímavé vypočuť si, aké sú na Slovensku skúsenosti s riešením týchto problémov.

Rómska problematika sa vo Francúzsku podľa Lelloucha stala zjavnou a vypuklou až po rozšírení Európskej únie o nové členské krajiny, a to po rozšírení o Rumunsko a Bulharsko v roku 2007. „Až po rozšírení únie a po zavedení spoločného pohybu si začali Európania uvedomovať, že tento problém je značný.“ Škandalózne je najmä to, že o tomto probléme sa muselo vedieť už pred rozšírením únie, upozornil Lellouche. „V Bruseli pracovali rôzne prípravné komisie a výbory, ktoré sa s tým problémom museli stretávať. Na tento účel išli nemalé prostriedky, ktoré sa niekde stratili.“

Lallouche sa domnieva, že integrácia rómskeho obyvateľstva sa môže podariť iba vtedy, ak si každý bude zodpovedať za svoj diel a urobí svoj kus práce. Okrem domovských krajín to musia byť aj prijímajúce krajiny, ktoré by im mali pomáhať a Európska komisia by mala združiť všetky možné peniaze, ktoré pôjdu na pomoc Rómom. „Je to strašne zložitý problém a všetko by sa malo začať vzdelávaním, a na to treba silnú politickú vôľu,“ upresnil člen vládnej stredopravej strany Únia za ľudové hnutie.

Postoj Francúzska ku prípadu Iránky Sakíni Mohammadíovej-Aštiáníovej, ktorú Irán v roku 2006 odsúdili na smrť ukameňovaním a neskôr tento trest zmiernil sa podľa Lelloucha stále nezmenil. Paríž sa do tejto otázky aj ďalej angažuje, venuje jej veľkú pozornosť a bojuje proti spôsobu, akým ju chcú sankcionovať. Za zrušenie jej trestu a oslobodenie osobne intervenovali aj francúzsky prezident Nikolas Sarkozy a minister zahraničných vecí Bernard Kouchner. „Odsúdenie na smrť ukameňovaním je niečo nesmierne barbarské a niečo, čo je Európe a Európskej únii, ako aj hodnotám, ktoré vyznáva, cudzie. Je to niečo, čo nás vracia späť do stredoveku a nie je súčasťou civilizácie.“ Ako dodal, ide o niečo, čo úplne popiera ľudské práva a práva žien. Lollouche v tejto súvislosti dodal, že Paríž dostal vo štvrtok správu od iránskeho ministra zahraničných vecí Manúčehra Mottákíko, v ktorej sa uvádza, že informácia o rýchlom vykonaní rozsudku smrti nie je pravdivá. „Z toho vyplýva, že Mohammadíovej-Aštiáníová stále žije a Francúzsko bude aj naďalej pokračovať v úsilí o jej oslobodenie,“ dodal Lellouche.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať