Starosta Petržalky kritizuje novelu zákona o držaní psov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimír bajan
Foto: SITA/Juraj Roščák

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Starosta bratislavskej Petržalky a podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Vladimír Bajan tvrdí, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR postupne ustupuje tlaku rôznych kynologických spolkov a lobistov.

Novela zákona o držaní psov sa podľa neho stáva nepoužiteľným a nič neriešiacim dokumentom. Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla Katarína Macenková z kancelárie starostu.

Pes
Foto: SITA/Diana Černáková

„S veľkým znepokojením sledujem ďalšiu verziu zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov,“ hodnotí ďalší návrh novely zákona o držaní psov petržalský starosta. Nepáči sa mu, že sa ministerstvo obracia na Slobodu zvierat a rôzne kynologické spolky, ktoré „hája vlastné záujmy a na bezpečnosť ľudí akoby sa zabúdalo“.

Ako Bajan ďalej tvrdí, vyradením kategórie nežiaducich psov, benevolenciou pri ich chove v bytových domoch navrhovaný zákon nerieši nič z reálnych problémov obyčajných ľudí v mestách a sídliskách.

Naopak, rozšírenie ďalších úloh pre obce bez finančného krytia je podľa neho v zjavnom rozpore s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. „Samosprávy totiž bojujú o prežitie a nemajú finančné prostriedky na plnenie tejto kompetencie,“ dodáva starosta. Petržalka podľa Macenkovej momentálne eviduje 5 525 registrovaných psov.

Petržalský starosta je znepokojený tým, že predkladateľ novely je ochotný akceptovať aj takéto stanovisko Slobody zvierat: „Súčasne žiadame o úplné vypustenie označenia a definície nežiaduceho psa a opätovné prehodnotenie opatrení nastavených pre psov so sprísnenou kontrolou z hľadiska ich pohody a zdravia.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimír Bajan