Stav Starého mosta sa neustále zhoršuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Starý most
Starý most v Bratislave je od 17. mája kompletne uzavretý aj pre chodcov. Autobusové linky 50, 78 a 95 majú pozmenenú trasu, premávajú po moste Apollo. Nočné linky N80 a N95 jazdia po Novom moste. Pravidelné merania potvrdili havarijný stav mosta. Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Stav bratislavského Starého mosta sa neustále zhoršuje, a to napriek vylúčeniu hromadnej dopravy. Konštatuje to odborný posudok na základe meraní a skúšok z minulého týždňa, ktorý si dala zhotoviť spoločnosť Metro Bratislava. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Jana Murínová. Merania a skúšky podľa nej opätovne preukázali poklesy oceľovej konštrukcie nad štvrtým pilierom zo staromestskej strany, a to od posledného merania pred mesiacom až o šesť milimetrov.

„Zaregistrované zvislé poklesy nadmerne zvýšili aj vertikálne deformácie priľahlých oceľových polí mostnej konštrukcie cestnej časti Starého mosta,“ konštatuje posudok. Posuny sú na obidvoch pozdĺžnych okrajoch rôzne, čo spôsobuje dodatočné namáhanie oceľových nosných konštrukcií. Súčasne odborníci zaregistrovali celkom nové horizontálne posuny piliera číslo 4, a to o päť centimetrov. „Tento posun môže byť dôsledkom nárazu rakúskeho remorkéra pred štyrmi týždňami. Statika piliera síce nebola narušená, ale na určenie rozsahu poškodenia budú potrebné ešte ďalšie merania a expertízne posudky,“ uviedol generálny riaditeľ Metro Bratislava Vladimír Kovalčík.

Odborný posudok na záver konštatuje, že „deformačná situácia oceľovej nosnej konštrukcie Starého mosta je diagnostikovaná globálnym siedmym stupňom poškodenia, čo vedie k okamžitému vyhláseniu jej havarijného stavu“. Posudok preto odporúča bezodkladne projektovo ošetriť stav mostnej konštrukcie a pilierov a následne vykonať všetky potrebné sanačné opatrenia. Podľa Murínovej sa tak potvrdila správnosť rozhodnutia spoločnosti Metro Bratislava vylúčiť pre bezpečnosť zo Starého mosta aj chodcov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia