Štefan Kassay úspešne prezentuje Slovensko v Poľsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Vasil Grivna, veľvyslanec Slovenskej republiky v Poľsku a Štefan Kassay (vpravo) Foto: I.D.C. Holding, a.s.

BRATISLAVA 21. novembra (WBN/PR) – Včera sa konala slávnostná prezentácia druhého zväzku pentalógie Podnik a podnikanie (Przedsiębiorstwo i przedsiębiorczość) podnikateľa a vedca Štefana Kassaya v poľskom meste Krakow. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Jagelonskej univerzity v Colegium Maius.

Podujatia sa zúčastnili J.E., veľvyslanec SR v Poľsku Vasil Grivna a generálny konzul SR v Krakowe Marek Lisánsky. Veľvyslanec Vasil Grivna vyzdvihol jedinečnosť autorského počinu Štefana Kassaya a zároveň odporučil všetkým, aby si dielo Podnik a podnikanie druhá časť „Hospodárstvo a financie“ prečítali, pretože je to hlavne v súčasnosti veľmi aktuálna téma.

Spájať vedu a prax

Autor päťzväzkovej pentalógie Podnik a podnikanie Štefan Kassay dvadsať rokov úspešne spája vedu s praxou. Jeho publikačná činnosť preto nie je vytrhnutá z praxe, ale je neoddeliteľnou súčasťou podnikania. „Bez vedy by sme neboli tam, kde sme teraz,“ hovorí s hrdosťou Štefan Kassay., ktorý je predsedom Dozornej rady I.D.C. Holding a.s.

Prezentovaný zväzok Przedsiębiorstwo i przedsiębiorczość s podtitulom „Gospodarka i finanse“ (Ekonomika a podnikanie) preložil do poľského jazyka Ryszard Juchniewicz. Krátky rešerš publikácie prezentoval Assoc. Prof. Andrzej Kupich, Ph.D. Najviac rezonovala téma o globalizačných trendoch s prihliadnutím na jej ekologickú dimenziu.

Prof. dr hab. med. Wojciech Nowak, rektor Jagelonskej univerzity, považuje za veľký prínos pre univerzitu aj študentov, že Štefan Kassay sa rozhodol podeliť o svoje skúsenosti a vedomosti s poľskou odbornou verejnosťou.

Krakow a I.D.C.

Krakow je miestom výrazného podnikateľského úspechu autora v teoretickej i praktickej oblasti. Už v roku 2003, Ksiegarnia akademicka Krakow vydala Kassayovu trilógiu Marketingowa strategia firmy typu holdingovego a tiež publikáciu ako Strategia dialalnosci gospodarczej i strategia marketingowa. Kontinuita teórie pokračuje a v tom čase Kassay prednáša študentom na Jagelovskej univerzite (Uniwersytet Jagielloński založená v roku 1364) o globálnej ekonomike.

Dnes I.D.C. Holding, a.s. prostredníctvom dcérskej spoločnosť I.D.C. POLONIA S.A. na poľskom trhu vysoko prekračuje predpokladané očakávania. Výrazným úspechom dcérskej spoločnosti I.D.C. Polonia S.A. v Krakowe je systematický medziročný rast v objemoch predaja. Oproti vlaňajšiemu roku je to neuveriteľných 95 %. Zaslúžili sa o to predovšetkým tržby produktov s redizajnovanou značkou Goralki. Úspechom spoločnosti je aj získanie viacerých významných ocenení. V poradí už piaty raz bola dcérska spoločnosť I.D.C. ocenená denníkom „Pulz Biznesu“ cenou „Gazela Biznesu“ ako jedna z firiem s najviac rastúcim medziročným obratom. Osobitne významným je ocenenie „Diament Biznesu“ medzinárodne uznávaného časopisu „Forbes“, za dosiahnuté výsledky v porovnaní s inými firmami.

Na prezentácii druhého zväzku, Podnik a podnikanie s podtitulom Ekonomika a Financie vydaného v poľskom jazyku, konštatovali viacerí diskutujúci, že toto dielo sa môže chápať ako výrazný aktivátor v úzkej zviazanosti teórie a praxe. Dokumentujú to úspechy autora v knižnej forme na úrovni akademika Európskej akadémie vied a umení, a na úrovni skutočne dosahovaných výsledkov a vo viacerých segmentoch líderskej pozície I.D.C. Holding, a.s. v silnej konkurencii v globálnom podnikateľskom priestore.

Druhý zväzok pentalógie

Prezentovaný druhý zväzok pentalógie Podnik a podnikanie s podtitulom Ekonomika a financie v poľskom jazyku sa venuje otázkam makroekonomiky a mikroekonomiky. V tomto zväzku Štefan Kassay popisuje najnovšie vedecké poznatky a aplikuje ich priamo do I.D.C. Holding, a.s. Takto vznikajú prípadové štúdie, s ktorými sa môžu poľskí čitatelia oboznámiť vo svojom rodnom jazyku. Vedecké objavy a skúsenosti sú hlavne od vedcov z krajín, ktoré neprešli ekonomickou transformáciou, nie sú dostačujúco validné . Krajiny ako aj jednotlivé väčšie a stredné podniky s vrcholovými manažérmi vo východnej Európe majú jedinečné a svojim spôsobom nenahraditeľné skúsenosti z obdobia plánovej ekonomiky a následnej transformácie na trhovú ekonomiku. Vedec a podnikateľ Štefan Kassay neváha a o svoje skúsenosti sa delí s nasledujúcimi generáciami podnikateľov, študentov, ktorí môžu riešiť podobné otázky ako on. Prezentovaná publikácia vychádza v spolupráci poľského vydavateľstva Księgarnia Akademicka a vydavateľstva VEDA Slovenskej akadémie vied.

O Štefanovi Kassayovi

Štefan Kassay patrí medzi popredné osobnosti Slovenska. Ako úspešný podnikateľ získal viacero ocenení. Avšak najväčším ocenením je to, že v čase krízy, začal výstavbu nových integrovaných závodov v Seredi. Svojim počinom sa radí medzi stratégov, ktorí myslia už na čas po skončení krízy, aby boli pripravení na nové požiadavky trhu.

Vedec a podnikateľ Štefan Kassay má zaujímavý životný príbeh. Akademik svetového formátu, člen Európskej akadémie vied a umení, sa ako mladý študent nedostal na vybranú strednú školu. Vyučil sa za sústružníka a niekoľko rokov vykonával túto profesiu. Avšak svojou pracovitosťou a invenciami prekonával dovtedy stanovené pracovné výkony a hľadal spôsoby, ako zvýšiť efektivitu výroby. Začal študovať popri práci. Vyštudoval prvú vysokú školu, stal sa tak strojným inžinierom. Potom niekoľko rokov pracoval ako vedecko-techmický novinár a neskôr televízny spravodajca v Maďarsku, Juhoslávii a Rumunsku. Ani v tomto čase neprestáva so vzdelávaním. Pokračoval v štúdiu žurnalistiky na Karlovej univerzite v Prahe. Tam získava aj diplom doktora filozofie. Takmer súčasne končí vedeckú ašpirantúru na technickej univerzite stáva sa kandidátom ekonomických vied. Revolučné roky (1989) vytvárajú nové možnosti, dovtedy nepoznané. Sloboda cestovania, pohybu tovaru a služieb prináša aj nové výzvy. Štefan Kassay vypracuje niekoľko privatizačných projektov. A spolu so svojim spoločníkom Pavlom Jakubcom sa im podarí získať Pečivárne Sereď a Figaro Trnava. Stávajú sa súčasťou I.D.C. Holdingu. Obidva podniky sú však v dezolátnom stave. Ak sa chce firma udržať musí investovať do výrobných liniek. A opäť sa Štefan Kassay vracia do knižnice ku knihám. Podrobne študuje, ako vybrať vhodné linky, ako zmeniť zaužívané pracovné postupy v podniku, ktoré už v nových časoch nefungujú. Veľa študuje, píše a učí aj zamestnancov, ako aplikovať zmeny do podniku pre prospech všetkých. Takto vzniká základňa informácií budúcej publikácie Podnik a podnikanie, ktorej druhý zväzok prichádza na poľský trh.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Kassay