Kotlebovo Naše Slovensko by sa dostalo do parlamentu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skladanie sľubov na zasadnutí BBSK
Novozvolený župan Marian Kotleba (uprostred) so spolustranníkmi a vlajkou Ľudová strana Naše Slovensko po zložení sľubu. Banská Bystrica, 20. december 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 28. januára (WEBNOVINY) – Do parlamentu by sa podľa najnovšieho prieskumu agentúry MVK dostala aj Ľudová strana Naše Slovensko, za ktorú bol zvolený Marian Kotleba do kresla predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. V prieskume získala táto strana 7,6 percenta hlasov respondentov a obsadila piatu priečku.

Nízka podpora SaS

Brány národnej rady by prekročila dnes neparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK), ktorú by podľa prieskumu volilo 5,5 percenta opýtaných. Naopak, parlamentná strana Sloboda a Solidarita (SaS) by v poslaneckých laviciach zástupcu nemala, v prieskume dostala podporu 3,9 percenta.

Výskum preferencií robili od 15. do 21. januára na reprezentatívnej vzorke 1 106 respondentov. Odpovedali na otázku: Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste odovzdali svoj hlas?

Víťaz volieb

Atmosféra na sneme
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Voľby by podľa prieskumu MVK vyhrala strana Smer – Sociálna demokracia (Smer-SD) so ziskom 38,1 percenta.

Na druhom mieste skončilo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktorému by dalo hlas 9,5 percenta opýtaných.

Prvú trojku uzatvára hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré by podľa prieskumu volilo 9,2 percenta voličov.

Nasleduje hnutie Nová väčšina – Dohoda (NOVA), za ktoré v prieskume zahlasovalo 7,9 percenta respondentov, za ňou je spomínaná Ľudová strana Naše Slovensko, Most-Híd so ziskom 5,9 percenta hlasov, nasleduje SMK a do parlamentu by prešla aj Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ-DS), ktorej by svoj hlas dalo 5,1 percenta účastníkov prieskumu.

Okrem SaS by sa do parlamentu nedostala ani Slovenská národná strana (2,9 percenta) a 99 % – občiansky hlas (1,2 percenta). Iné subjekty v prieskume pozbierali 3,4 percenta hlasov.

Hlasy nevoličov

Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami zistenými v tomto prieskume, strana Smer-SD by v Národnej rade SR získala 64 mandátov, kluby KDH a OĽaNO by mali po 16 kresiel, potenciálni voliči strany NOVA by do parlamentu vyslali 13 zástupcov a rovnaký počet poslancov by v najvyššom zákonodarnom zbore mala aj Ľudová strana Naše Slovensko. Most-Híd by disponoval 10 zákonodarcami, kým voličov SMK a SDKÚ-DS by reprezentovalo po 9 poslancov.

Ľudovú stranu Naše Slovensko by do Národnej rady posunuli predovšetkým hlasy nevoličov, teda respondentov, ktorí sa nezúčastnili na voľbách v roku 2012 (27,8 percenta) a bývalých voličov strany Smer-SD (22,9 percenta). Pôvodní voliči tejto strany by tvorili 19,6 percenta jej aktuálneho zisku z prieskumu.

Na voľbách by sa podľa prieskumu určite nezúčastnilo 8,7 percenta respondentov a ďalších 21,7 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, resp. koho by v nich podporili.

 Smer-SD  38,1
 KDH  9,5
 OĽaNO  9,2
NOVA 7,9
Ľudová strana Naše Slovensko 7,6
Most-Híd 5,9
SMK 5,5
SDKÚ-DS 5,1
SaS 3,9
SNS 2,9
99 % – občiansky hlas 1,2
iné subjekty 3,4
údaje sú v percentách

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko