Študenti Ekonomickej univerzity idú stážovať do Kongresu USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Center for North American Studies

BRATISLAVA 28. júna (WBN/PR) – Dvaja študenti Centra severoamerických štúdií (CNAS) Ekonomickej univerzity v Bratislave, Lucia Pašková a Michal Krčméry, budú v lete 2012 stážovať v Kongrese USA. Túto jedinečnú možnosť sa CNAS podarilo získať prostredníctvom kongresmana Johna Micu, člena Snemovne reprezentantov za Republikánsku stranu so slovenskými koreňmi. Vybraní študenti budú mať jedinečnú možnosť nahliadnuť do sveta americkej politiky v mimoriadne zaujímavom čase prebiehajúcej volebnej kampane prezidentských volieb i volieb do Kongresu. Vyskúšajú si zároveň prácu v tíme asistentov kongresmana, ktorý predsedá výboru Snemovne pre dopravu a infraštruktúru.

Michal Kovács, výkonný riaditeľ CNAS, upozornil, „že je to veľmi konkrétny príklad, aké úžasné možnosti majú dnes slovenskí študenti. Základom je ich vôľa vyťažiť zo štúdia maximum a odvaha vystrčiť hlavu z priemeru.“

Centrum severoamerických štúdií sa snaží pomôcť svojim talentom, aby túto možnosť využili čo najviac. Deň pred odletom im dvere otvoril aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí, Peter Burian. „Včera sa zúčastnili uvítacej recepcie pod záštitou organizáciou Friends of Slovakia (FoS), kde sa stretli s viacerými významnými osobnosťami politiky i diplomacie USA, ale i ďalšími našimi dvomi študentkami, ktoré sú momentálne na štipendijnom študijnom pobyte FoS na Georgetown University“, doplnil Kovács. Stážistom pomohol aj rektor Ekonomickej univerzity, Rudolf Sivák, ktorý im poskytol štipendium.

Diplomaciu som šla študovať, pretože som sa neodvážila ísť na medicínu. A keď teda nedokážem pomáhať svetu rukami, tak aspoň slovami“, s úsmevom vysvetlila 25 ročná Lucia, čerstvá absolventka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity zo Bziniec pod Javorinou. Po návrate z Burundi, kde pod hlavičkou Vysokej školy sv. Alžbety založila sirotinec, pôsobila v organizačnom tíme Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji a bola tiež prezidentkou študentskej organizácie AIESEC Bratislava.

Michal, 23 ročný študent ekonomickej diplomacie z Bratislavy by tiež v budúcnosti rád ostal v oblasti medzinárodných vzťahov. „Som presvedčený, že stáž bude vďaka skúsenostiam z reálneho fungovania politickej scény v USA a cenným kontaktom prínosom nie len pre ďalšie štúdium, ale najmä pracovnú kariéru“, vysvetlil Michal.

Kongresman John Mica je podporovateľom Slovenskej republiky, dlhoročným priateľom bývalého veľvyslanca SR v USA a akademického garanta CNAS – Martina Bútoru – a ďalších osobností na Slovensku. Prijatie študentov je výsledkom návštevy Michala Kovácsa na Gala programe organizovanom Veľvyslanectvom SR v USA a FoS pri príležitosti oslavy výročia Nežnej revolúcie vo Washingtone DC. Kovács na tomto podujatí prezentoval publikáciu CNAS “Slovenské stopy vo Washingtone“, ktorej autorom je Pavol Demeš. Počas stretnutia s kongresmanom Micom sa zrodila idea stáže, ktorá sa teraz naplnila.

Centrum severoamerických štúdií už 4tý rok poskytuje špecializované vzdelávanie formou prakticky orientovaných oblastných štúdií. Študenti a študentky Ekonomickej univerzity, ale aj iných vysokých škôl, si môžu takto doplniť svoje hlavné programy o poznatky súvisiace s ekonomickým, politickým, sociálnym i kultúrnym prostredím v USA a Kanade. Program umožňuje rozvoj analytického a imaginatívneho myslenia, ale najmä vedie študentov k aplikácii vedomostí prostredníctvom riešenia prípadových štúdií.

Internacionalizáciou pedagogického zboru, zameraním na interaktívne štúdium, uplatniteľné poznatky a schopnosti, využívaním videokonferenčných technológií vo výučbe, ako aj zapájaním študentov do prípravy a hodnotenia výučby prináša CNAS inovatívny spôsob vyučovania, aký zatiaľ vo vysokoškolskom vzdelávaní na Slovensku nie je bežný. Manažment CNAS verí, že modernizáciou vzdelávacieho systému a štandardizáciou výučby v anglickom jazyku sa pracovisku podarí prinášať vzdelanie schopné konkurencie na širšej medzinárodnej úrovni.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michal KováčPavol DemešPeter Burian
Firmy a inštitúcie Ekonomická univerzita v Bratislave