Budova STV je v havarijnom stave, pracovníci musia odísť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Televizia
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Keďže prípadný mediálny komplex, teda spoločné sídlo verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je v súčasnosti len potenciálnym dlhodobým projektom, pracuje RTVS na projekte rekonštrukcie jednej z budov Slovenskej televízie v Mlynskej doline v Bratislave, známej ako zdravotné stredisko.

Budovu potrebuje, keďže sa musí vysťahovať z výškovej budovy televízie pre jej havarijný stav.

Ak by RTVS uvažovala o prenájme priestorov alebo vybudovaní mediálneho komplexu, tak hovoríme o horizonte niekoľkých rokov. Keďže výšková budova v Mlynskej doline je v nevyhovujúcom stave, jednoducho nemôžeme čakať na finálne riešenie v podobe mediálneho komplexu,“ povedal pre agentúru SITA nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Podľa Miku sú práve toto dôvody, pre ktoré sa pripravujú na začatie „už vypracovaného projektu, ktorý počíta s rekonštrukciou jednej z priľahlých budov v Mlynskej doline vo vlastníctve STV, kam by sa presťahovali zložky, ktoré momentálne sídlia vo výškovej – administratívnej budove„.

Výškovú budovu musia vysťahovať

Televizia
Foto: SITA/Nina Bednáriková

V súčasnosti má RTVS v Bratislave dve sídla – rozhlas využíva tzv. obrátenú pyramídu na Mýtnej ulici a k nej patriace priľahlé objekty a v komplexe budov v Mlynskej doline je televízna časť. Ako 4. apríla informoval RTVS, „v Mlynskej doline ohrozuje prevádzku spomínaných zložiek predovšetkým legislatíva a technické prekážky rôzneho druhu„.

Výšková budova v Mlynskej doline bude musieť byť v najbližšom čase vysťahovaná. Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru v Bratislave totiž opätovne upozornilo na nefunkčnosť elektrických požiarnych signalizačných zariadení. Požiarna signalizácia v televíznej výškovej budove je zo 60. rokov 20. storočia a výrobca k nej prestal dodávať náhradné diely. Vybudovanie úplne novej signalizácie by podľa RTVS bolo absolútne neefektívne.

Prevádzkovanie tejto budovy v súčasnosti predstavuje neefektívne a vysoké náklady vzhľadom na zastarané a často nefunkčné sociálne, ako aj technické zariadenia (vykurovanie, chladenie, vodovodné a elektrické rozvody, sociálne zariadenia) a ďalšie nevyhovujúce podmienky,“ informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Súťaž na prenájom nie je ukončená

Televízia

RTVS preto musí v najbližšom období investovať do rekonštrukcie budovy jedálne a do ďalších priľahlých budov a presťahovať do nich tých, čo sídlia vo výškovej budove. „Ide o významnú investičnú akciu, ktorá musí byť vzhľadom na uvedené rizikové faktory realizovaná v dohľadnej dobe,“ uviedol hovorca RTVS.

Ako dodal pre SITA Šümeghy, súťaž na prenájom priestorov, či budovy mediálneho komplexu ešte nie je ukončená, o výsledkoch obchodnej verejnej súťaže na základe výzvy na predkladanie ponúk z 3. apríla bude RTVS verejnosť informovať.

RTVS dostal v súťaži na prenájom mediálneho komplexu tri ponuky, ktoré porota vyhodnotí do 13. augusta. Práve táto súťaž bola podľa Výboru NR SR pre kultúru a médiá dôvodom pre podanie návrhu na odvolanie Miloslavy Zemkovej parlamentnému plénu. Parlament Zemkovú odvolal z funkcie generálnej riaditeľky RTVS 26. júna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Václav Mika
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska