Odpočúvanie z Gorily krajský súd potvrdil, SIS mlčí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gorila
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. januára (WEBNOVINY) – Tajná služba žiadala o súhlas na odpočúvanie, ktoré spomína údajný spis Gorila. Hospodárskym novinám to potvrdil Krajský súd v Bratislave.

Slovenská informačná služba (SIS) nehovorí, či už dostala žiadosti špecializovaného policajného vyšetrovacieho tímu o súčinnosť pri vyšetrovaní kauzy Gorila, či medzi nimi boli aj žiadosti o zbavenie mlčanlivosti príslušníkov SIS a či im riaditeľ tajnej služby Karol Mitrík vyhovie.

„Slovenská informačná služba bude v dotknutej veci bez ohľadu na spolitizované vyhlásenia v médiách postupovať výlučne v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom,“ reagoval na spomenuté otázky hovorca SIS.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) v stredu po rokovaní vlády potvrdil, že žiadosti o súčinnosť SIS už poslali.

Prepisy odpočúvaných rozhovorov, ktoré unikli na verejnosť si môžete prečítať TU

Ako píšu Hospodárske noviny, Gorila je údajný prepis rozhovorov medzi finančníkom a politickou špičkou, má dokumentovať úplatky a provízie za privatizáciu počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS).

Do kauzy je zaplatená aj šéfka Fondu národného majetku a nominantka Dzurindovej strany Anna Bubeníková, ktorú v stredu vláda na návrh ministra hospodárstva za SaS Juraja Miškova odvolala z funkcie.
Tajne
Foto: executivegov.com

V údajnom dokumente Gorila sa uvádza, že prepis vznikol na základe odpočúvaní Slovenskej informačnej služby (SIS) v konšpiračnom byte, kam chodil aj spomínaný finančník.

O možnosť využiť ploštice, teda infomačno-technické prostriedky (ITP), mala služba požiadať 21. novembra 2005.

„Krajský súd eviduje žiadosť o použitie ITP zo dňa 21. novembra 2005,“ potvrdila Hospodárskym novinám predsedníčka súdu Darina Kuchtová. Spisová značka a číslo žiadosti sú rovnaké, ako uvádza Gorila. Súd doteraz o odpočúvaniach informovať nechcel, Kuchtová odpovedala až na základe infozákona.

Súd bližšie neuviedol, o čo presne SIS žiadala, s vysvetlením, že zverejňuje len informácie, ktoré nespadajú pod ochranu utajovaných skutočností. Za odvolanie Bubeníkovej na vláde v stredu hlasovali všetci, okrem ministrov za SDKÚ-DS. Názor zmenil aj Most-Híd, ktorý ešte v utorok tvrdil, že Gorila nie je dôvodom na odchod Bubeníkovej.

„Prišli ďalšie informácie, ktoré prehĺbili podozrenia,“ vysvetlil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon zo strany Most-Híd. Zavážiť údajne mali aj informácie o spoločnosti Elementa, cez ktorú mali ísť podľa Gorily provízie pre Bubeníkovú. Podľa Hospodárskych novín vo firme figuroval aj manžel Bubeníkovej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicKarol MitríkZsolt Simon
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba