Sudca musí mať etiku v sebe, obhajoval sa Štefan Harabin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harabin
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády a minister spravodlivosti Štefan Harabin. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Sudca, respektíve už adept na sudcovské povolanie musí mať etiku v sebe, vyhlásil predseda súdnej rady a najvyššieho súdu Štefan Harabin.

Reagoval tak na kritiku združenia VIA IURIS, podľa ktorého urobila súdna rada krok späť, keď na septembrovom rokovaní rozhodla o vypustení vzdelávania budúcich sudcov o etike.

„Adept na sudcu, ktorý ide do pozície sudcu, musí mať etiku v sebe. Keď ju nemá, nesmie prejsť výberovým konaním. Pretože to je základná predispozícia na výkon funkcie sudcu,“ oponuje Harabin.

Pripomenul, že ak sa sudca dopúšťa prehreškov, ktoré sú v rozpore so sudcovskými povinnosťami, tak potom nastupuje disciplinárne konanie.

„My potrebujeme sfunkčniť disciplinárny súd, aby bol poriadok v justícii. Alebo urobiť špeciálny disciplinárny súd z emeritných (vyslúžených – pozn. SITA) sudcov a prokurátorov. Pokiaľ toto nebude, nikdy nebude disciplína a poriadok v justícii,“ tvrdí Harabin.

Harabina názory združenia nezaujímajú

Disciplinárne senáty nie sú funkčné, pretože sa stále nepodarilo zvoliť členov a predsedov senátov, z ktorých sa skladajú senáty pre jednotlivé prípady. Podľa ľudí z prostredia justície nie je medzi sudcami veľký záujem riešiť disciplinárne prípady vlastných kolegov.

Súd_ilustračné
Foto: Shutterstock

VIA IURIS vyzýva Súdnu radu SR, aby vypustenie etického vzdelávania budúcich sudcov prehodnotila. „Justícia na Slovensku aj v tejto oblasti kráča proti trendu vyspelých európskych krajín, kde je vzdelávanie v etike súčasťou budovania dôveryhodného a vzdelaného sudcovského stavu,“ uviedlo združenie v stanovisku, ktoré poskytla mediálna zástupkyňa VIA IURIS Miriam Kejzlarová.

Predseda súdnej rady tvrdí, že ide o reprezentantov opozičných politických strán. „Toto nie je štátny orgán, ich názory ma vôbec nezaujímajú. Oni plnia politickú agendu,“ uviedol Harabin.

VIA IURIS poukazuje na príklad susedného Rakúska, kde je vzdelávanie v profesijnej etike zaradené ako predmet do vzdelávania uchádzačov o úrad sudcu. V týchto kurzoch sa uchádzači stretnú s prednáškami, vysvetľovaním zásad a diskutujú o možných etických dilemách.

Rovnako vo Francúzsku Národná sudcovská škola zaviedla etiku ako vzdelávací modul pre budúcich sudcov a prokurátorov. Podobne je to so vzdelávaním v sudcovskej profesijnej etike aj v Maďarsku či v Rumunsku. Rovnakou cestou sa vydalo aj Nemecko a dlhodobú tradíciu majú krajiny ako Veľká Británia, Kanada a USA.

Vo vzdelaní bude chýbať etika

Združenie pripomína, že na rokovaní súdnej rady 24. a 25. septembra na Teplom vrchu sa stal presný opak. Súdna rada na návrh riaditeľa Justičnej akadémie schválila zmenu v obsahovej náplni prípravného vzdelávania, ktorou sa z fázy prípravného vzdelávania vypustí aj téma etiky.

Najvyšší súd
Foto: SITA

„Znamená to, že sudcovská etika úplne vymizne z procesu vzdelávania tých, ktorí majú absolvovať odbornú justičnú skúšku,“ dodala VIA IURIS s tým, že rada tak rozhodla v situácii, keď súčasný etický kódex sudcov nedáva sudcom odpovede na mnohé konkrétne otázky a nie je pre nich pomôckou v etických dilemách.

„Tento všeobecne formulovaný dokument má už takmer 13 rokov, nie je aktualizovaný a je stručný v porovnaní s podobnými materiálmi v európskych krajinách.“ V štandardných demokraciách býva etický kódex základom dobrého systému profesijnej etiky sudcov, spolu s pravidelným vzdelávaním a Etickou komisiou.

Združenie hovorí, že rozhodnutie vypustiť z prípravy sudcov etiku urobili členovia Súdnej rady v období, keď viac ako dve tretiny občanov Slovenskej republiky nedôverujú súdnictvu. Z ďalšieho prieskumu zároveň vyplýva, že väčšina respondentov (až 77 percent) súhlasí s tým, aby požiadavky na etiku správania sa sudcov boli upravené v podrobnejších etických pravidlách.

„Sme krajinou, kde je podceňovaný význam sudcovskej j etiky. Je úplne ignorovaný fakt, samozrejmý v zahraničí, že pozornosť venovaná etike má priamy vplyv na mieru dôvery verejnosti. Tá je zase považovaná za základný kameň sudcovskej nezávislosti. Je to veľké nepochopenie obsahu a významu profesijnej etiky,“ doplnila Zuzana Čaputová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS, ktorá sa téme sudcovskej etiky dlhodobo venuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Štefan HarabinZuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie Via Iuris