Súdna rada bude voliť podpredsedu, kandidátom je Burger

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Súdna rada

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Voľbu podpredsedu Najvyššieho súdu SR má na programe vrcholný orgán súdnej moci na svojom utorkovom zasadnutí. Súdna rada ho bude voliť v detašovanom pracovisku Justičnej akadémie v Omšení, kam ju zvolal predseda Rady a Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Kandidátom na stoličku podpredsedu je sudca Igor Burger, ktorý bol donedávna šéfom Krajského súdu v Prešove.

Z tohto postu ho v máji odvolala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, podobne ako ďalších štyroch predsedov krajských a deviatich okresných súdov s odôvodnením, že mali najhoršie výsledky. Šéfka rezortu spravodlivosti sa podľa vlastných slov rozhodovala podľa troch kritérií. Hodnotila výkonnosť súdov, či majú prieťahy v konaniach, kritérium dodržiavania náhodného prideľovania súdnych prípadov a tiež mieru, respektíve stratu dôvery v schopnosť predsedov súdov vykonávať svoju funkciu nezaujato, svedomito a v súlade s etickými štandardami.

Odmietla kritiku, že o funkciu pripravila predovšetkým sudcov blízkych Harabinovi. Harabin vtedy vyhlásil, že Žitňanská odvolaním predsedov súdov odštartovala politické čistky v súdnictve. Súdna rada posudzovala kandidatúru Burgera na svojom mimoriadnom zasadnutí 16. augusta. Za bolo deväť členov, jeden sa zdržal. Ďalších osem členov rady bolo neprítomných. Podľa zverejnenej zápisnice predseda Súdnej rady Slovenskej republiky uviedol, že Súdna rada Slovenskej republiky neprijala uznesenie.

Najvyšší súd nemá podpredsedu od konca mája minulého roka, potom, ako bývalej podpredsedníčke Daniele Švecovej 30. mája 2010 skončilo funkčné obdobie. Súdna rada mala už v niekoľkých kolách voliť podpredsedu NS SR. O post sa v minulosti zaujímal Peter Paluda, známy kritik Harabina a bývala podpredsedníčka NS SR Daniela Švecová, ktorá istý čas súd aj viedla, kým nebol zvolený predseda. Obaja však svoje kandidatúry stiahli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela ŠvecováLucia ŽitňanskáPeter PaludaŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR