Súdna rada má nových členov, Š. Harabin stratil väčšinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslanci zložili sľub
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin počas ustanovujúcej schôdze NR SR VI. volebného obdobia. Bratislava, 4. apríl 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

OMŠENIE 30. mája (WEBNOVINY) –

Kto bol zvolený

Najbližších päť rokov sa na vymenúvaní či odvolávaní sudcov ako aj predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR budú podieľať Ján Vanko (Krajský súd Nitra), Jana Bajánková (Najvyšší súd SR), Imrich Volkai (Krajský súd Košice), Milan Ďurica (Krajský súd Banská Bystrica), Peter Straka (Krajský súd Prešov), Rudolf Čirč (Najvyšší súd SR), Igor Burger (Najvyšší súd SR), Dana Bystrianska (Okresný súd Košice I).

Slovenskí sudcovia si v utorok volili ôsmich nových členov najvyššieho orgánu súdnictva – Súdnej rady SR.

Štyroch z ôsmich nových členov favorizoval aj predseda súdnej rady a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Ešte pred voľbami zverejnil, že sa chystá voliť Igora Burgera, Imricha Volkaia, Janu Bajánkovú a Danu Bystriansku.

Ako píše denník SME, z ôsmich nových členov polovica patrí k Harabinovým kritikom.

Ôsmi zvolení členovia rady uspeli spomedzi 22 kandidátov, ďalší dvaja sa kandidatúry vzdali ešte pred voľbami. Na utorkových voľbách sa zúčastnilo 1 160 z 1 334 sudcov, čo je 87 percent zo všetkých sudcov, ktorí mali právo voliť.

O výsledkoch volieb informovala hlavná volebná komisia v Inštitúte vzdelávania Ministerstva spravodlivosti SR v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach.

Všetci slovenskí sudcovia mali možnosť voliť v tajných voľbách všetkých ôsmich členov súdnej rady.

Okrem ôsmich zástupcov sudcov, ktorých v utorok zvolili, sú v rade traja nominanti parlamentu, traja nominanti vlády a traja nominanti prezidenta, títo nominanti nemusia byť sudcami, všetci však musia mať právnické vzdelanie a najmenej 15-ročnú odbornú prax.

Predseda Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin rešpektuje výsledky volieb. „Kolegom, ktorí boli úspešní, gratulujem a teším sa už teraz na spoluprácu,“ uviedol v reakcii na volebné výsledky.

Predsedom 18-člennej súdnej rady je podľa ústavy predseda Najvyššieho súdu SR, teda v súčasnosti Štefan Harabin. Funkčné obdobie doterajších členov rady zvolených sudcami sa končí 28. júna.

Ako sa hlasovalo

Meno a priezvisko

Počet hlasov

Ján Vanko

578

Jana Bajánková

568

Imrich Volkai

544

Milan Ďurica

502

Peter Straka

496

Rudolf Čirč

484

Igor Burge

470

Dana Bystrianska

411

Minister a exministerka voľby rešpektujú

Borec
Foto: SITA/Marián Peiger
Žitňanská
Foto: SITA/Branislav Račko

Združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu (ZOJ) gratuluje všetkým kolegom, ktorí dokázali vo voľbách členov Súdnej rady SR získať dostatočnú dôveru sudcov a boli zvolení do vrcholného orgánu súdnictva.

Je možné predpokladať, že táto voľba pozitívne ovplyvní ďalší spôsob fungovania súdnej rady. Malo by tam byť podstatne širšie názorové spektrum ako doposiaľ a vyváženosť pri rozhodovaní,“ povedala pre agentúru SITA prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

Podľa nej spomenuté očakávania naznačuje fakt, že štyroch zo zvolených kandidátov volil predseda súdnej rady Štefan Harabin, ako to verejne prezentoval, a štyroch kandidátov podporilo aj združenie Sudcov Za otvorenú justíciu.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec rešpektuje slobodné rozhodnutie sudcov a verí, že súdna rada bude riadne vykonávať svoje dôležité právomoci, ktoré jej zveruje ústava a zákon v prospech justície a všetkých občanov SR.

Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) na margo výsledkov volieb sudcov konštatovala, že ich môže len rešpektovať.

„K voľbám však poznamenávam, že predseda Harabin si mohol odpustiť svoj list s návodom, koho si v rade praje. K lepšiemu menu súdnictva tým opäť neprispel,“ myslí si Žitňanská. Pre budúcnosť je podľa nej podstatné, aby sa súdna rada v obmenenom zložení zaoberala skutočnými problémami súdnictva a nie „osobnou politickou agendou jej predsedu, ako sme to, bohužiaľ, príliš často vídali a počuli doteraz“.

Člen súdnej rady Jozef Vozár teraz očakáva kultivovanejší priebeh zasadnutí rady než v minulosti. Pred voľbami ôsmich členov rady sudcami Vozár zvažoval svoj prípadný odchod z tohto orgánu, ak by jeho rokovania pokračovali v predchádzajúcej atmosfére.

„Počkám niekoľko rokovaní, aká atmosféra tam bude panovať a podľa toho sa rozhodnem,“ povedal Vozár a dodal, že na druhej strane ho spolu s dvoma kolegami ako nominantov vlády môže kabinet kedykoľvek odvolať.

Trojica Jozef Vozár, Ľudmila Babjaková a Alexander Bröstl do rady nominovala vláda Ivety Radičovej po tom, ako ich predchodcov odvolala. Predseda súdnej rady Harabin trojicu zvykne na rokovaniach nazývať neústavnými členmi.

Podľa šéfky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk sú výsledky volieb do súdnej rady posunom vpred dobrým smerom a znamenajú oslabenie pozície Štefana Harabina. Wienk však upozorňuje, že je to „zároveň aj signál o hlbokom kultúrnom rozdelení sudcov, a správou, že zhubná predstava o správe súdov má ešte rozsiahlu podporu„. Na záver dodala, že cesta k očiste bude dlhá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana BajánkováLucia ŽitňanskáŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR