Súdy vo Veľkej Británii postupovali dobre, vraví ombudsmanka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová plánuje preskúmať takmer 40 spisov z Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

Chce tak preveriť pôsobnosť centra pri umiestňovaní detí do iného štátu, o ktorej hovorí Nariadenie Rady o súdnej právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností prijaté v roku 2003.

Dubovcová chcela spisy pôvodne preštudovať už v pondelok, riaditeľka centra Andrea Cisárová jej ich ale nemohla poskytnúť.

Centrum totiž v rámci poslaneckého prieskumu pripravuje správu s výpismi zo spisov, ktorú chce odprezentovať členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v piatok 28. septembra. Agentúre SITA to dnes v rozhovore povedala Dubovcová. Úrad verejnej ochrankyne práv chce po preskúmaní spisov navrhnúť systémové opatrenia.

Obrazom: Príbeh Ivany Boórovej nenechal ľudí chladnými, išli protestovať

Poslanecký prieskum v Centre pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže odsúhlasil ľudsko-právny parlamentný výbor 18. septembra.

Stalo sa tak po tom, ako ho iniciovala poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS) s podozrením, že si centrum neplní svoju funkciu v súlade so zákonom.

Poslankyňa podala tiež trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci obchodovania s deťmi, zneužívania právomocí verejného činiteľa a marenia úlohy verejným činiteľom.

Nicholsonová si chcela v rámci prieskumu napríklad posvietiť na to, či sa do zahraničných rodín nedostali deti, ktoré sa dali adoptovať do slovenských rodín.

Ombudsmanka, ktorá zo svojho titulu môže preštudovať všetky údaje v spisoch, tak musí počkať do pondelka 1. októbra. „Nemám dôvod jej v tom brániť, nemám čo skrývať,“ uviedla Cisárová, ktorá Dubovcovej záujem víta.

Dubovcová poukazuje na to, že ako bývalá sudkyňa by si nedovolila kritizovať rozhodnutia súdu a nie ešte rozhodnutie súdu iného štátu. „Ja som presvedčená o tom, že súdy vo Veľkej Británii postupovali dobre a v súlade s Dohovorom o právach dieťaťa,“ uvádza Dubovcová a dopĺňa, že Slovensko by sa nemalo „pozerať cez plot do druhej záhrady“. Dôležité je podľa nej „pozrieť sa na seba, čo sme my mali v týchto veciach robiť a ako by sme mali postupovať“.

Video: Lucia Nicholsonová podala trestné oznámenie

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana DubovcováLucia Nicholsonová