Sulík sa ospravedlnil Figeľovi za spackané hlasovanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Kríza vzťahov medzi SaS a KDH je zažehnaná. Koaliční lídri si v noci z piatka na sobotu vyjasnili pozície a tvrdia, že pred sebou majú opäť čistý stôl.

Predseda SaS Richard Sulík sa šéfovi KDH Jánovi Figeľovi ospravedlnil za „spackané“ štvrtkové hlasovanie, kedy siedmi poslanci za SaS nepodporili Figeľovo zvýšenie pokút za čierne stavby.

„Ja som prijal aj vysvetlenie, aj ospravedlnenie, zároveň aj uistenie, že budeme rešpektovať pravidlá a dohody,“ povedal dnes Figeľ po rokovaní koaličnej rady vo vládnom hoteli Bôrik.

Sulík Figeľa zároveň uistil, že celý klub SaS pri najbližšej príležitosti novelu stavebného zákona podporí. Či bol na vine „spackaného“ hlasovania omyl alebo snaha dať kresťanským demokratom najavo nesúhlas s niektorými ich krokmi však Sulík novinárom povedať nechcel. „Nevidím najmenší dôvod sa k tomu vyjadrovať,“ poznamenal.

Premiérka: „V koalícií sú silné putá“

Občasné konflikty sú podľa premiérky Ivety Radičovej možné v koalícii, kde sú silné putá. „To že sem-tam medzi nami preletí nielen iskra lásky, ale aj iskra napätia, si môžu dovoliť tí, ktorí majú dobré vzťahy. Tento vzťah neotrasie nejaká jedna búrka, tento vzťah má podstatne pevnejšie korene,“ uistila.

Koalíciu podľa Radičovej čaká náročný rok. Na programe je reforma daňovo-odvodového systému, trhu práce, zvyšovanie zamestnanosti a postupné zvyšovanie reálnych miezd.

Tento záväzok máme a tento záväzok splníme,“ zdôraznila Radičová s tým, že koalícia bude za riešenia svorne hlasovať vo vláde aj v parlamente.

Vládna štvorka sa však naďalej nezhodla na tom, ako postupovať v otázke pôžičky Grécku. „Je známe, že tam sa tie názory dosť odlišujú a máme k čomu dospievať,“ priznal Sulík. Radičová však tvrdí, že vláda ani parlament nepresadia žiadne neuvážené riešenie, ktoré by mohlo mať na občanov Slovenska negatívny dopad.

Konflikty počas hlasovania

Kresťanskí demokrati a liberáli si navzájom vyčítali, že svoje záujmy presadzujú s pomocou opozície. Poslanci za KDH počas májovej schôdze bez predchádzajúceho upozornenia v parlamente nepodporili novelu zákona o pohrebníctve, nehlasovali ani za zverovanie detí do striedavej starostlivosti rozvedených rodičov. KDH spoločne so Smerom-SD presadzujú cez novelu Zákonníka práce zákaz predaja vo sviatok.

Časť SaS zasa nepodporila novelu zákona o hazardných hrách z dielne KDH, ktorá sa do druhého čítania dostala s pomocou opozície. Na aktuálnej schôdzi siedmi poslanci nedali svoje hlasy novele stavebného zákona ministra dopravy a šéfa KDH Jána Figeľa. Podľa Sulíka sa to stalo omylom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Sulík
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSaS Sloboda a Solidarita